17 травня 2016, 15:27, Україна

Україна може ввійти у п’ятірку найбільших виробників органічної продукції у світі — експерт

Нині Україна одинадцята за обсягом виробництва органічної сільгосппродукції в Європі, а згодом може увійти у першу п’ятірку найбільших її виробників у світі, заявила голова спілки виробників органічних продуктів «Органічна Україна» Олена Березовська, пише «Урядовий кур’єр».

За її словами, головне — йти цим шляхом цілеспрямовано і наполегливо. І успіх не забариться.

«Наша ніша на світовому ринку оргпродуктів і досі не зайнята. Наприклад, нині є попит на органічні курячі яйця. У супермаркетах вони бувають рідко та й коштують дорого. На Полтавщині є тільки два виробники таких яєць. Не прогадають і ті полтавці, які вирощуватимуть органічні кукурудзу, соєві боби, горіхи, ріпак, пшеницю, гречку, вироблятимуть козяче молоко та сир. Їм навіть не потрібно буде шукати покупців, вони самі їх знайдуть», — зазначив менеджер швейцарсько-українського проекту «Розвиток органічного ринку в Україні» (FiBL) Наталія Прокопчук.

Тепер уже стає нормою, коли виробник робить прямі поставки без посередників. Це видно на прикладі «Агроекології», до якої за крупою, м’ясом і молоком іноземці приїжджають самі. Ще й наперед роблять замовлення. Це господарство нині тільки круп виробляє вісім видів. І на цьому асортименті зупинятися не збирається.