15 червня 2016, 11:29, Сільгосптехніка

ХТЗ обійтеться без інвесторів — Ярославський

Харківський тракторний завод (ХТЗ) буде випускати трактори під прапором України, заявив власник контрольного пакету акцій ХТЗ, президент групи DCH Олександр Ярославський, повідомляє «РБК-Україна».

Він запевнив, що володіє достатнім фінансовим ресурсом, менеджментом та досвідом для відновлення повного виробничого циклу на ХТЗ. Інвестори і адміністрація ХТЗ прийняли рішення про початок процедури досудової санації.

Це, за словами бізнесмена, дозволить протягом 1-2 тижнів розблокувати рахунки заводу і виплатити заробітну плату працівникам. Крім того, за словами керівника групи DCH, йде робота над перспективним бізнес-планом підприємства.

«Перше і основне — це підписали договір санації. Тепер треба розблокувати рахунки, заплатити зарплату. Я готовий сьогодні заплатити, але справа у тому, що за процедурою, юристи кажуть, розблокування рахунків займе від тижня до двох. 20 млн грн — заборгованість по заробітній платі. Перше, що повинні люди отримати — заробітну плату. Я готовий її погасити і готовий давати гроші на «оборотку», на виробництво тракторів», — підкреслив він, додавши, що документи, необхідні для розблокування рахунків, уже передані до суду.

Бізнесмен заявив, готовий самостійно інвестувати у розвиток підприємства і не планує залучати інших інвесторів.

«Мені інвестори не потрібні. Гроші у мене є. Свого часу, у 2010 р., я продав великі активи. Нікого залучати я не збираюся», — сказав він.

Також додав, що у четвер, 9 червня, з президентом України Петром Порошенком обговорив ситуацію на ХТЗ.

За словами власника контрольного пакета акцій заводу, президент підтримав ідею відновлення виробництва як тракторів, так і техніки подвійного призначення.

«Ми домовилися, щоб підприємство запустити — і тракторне, і військове виробництво. Будьмо оптимістами, що ця зустріч відкриє нам можливості запустити підприємство», — сказав він.