17 червня 2016, 09:44, Україна

НААН повідомила, як посилити конкурентність вітчизняної селекції

Національна академія аграрних наук (НААН) озвучила умови як посилити конкурентоздатність свого насіння, повідомив президент НААН Ярослав Гадзало, пише Аgropolit.com.

«По-перше, найбільш проблемна тема, про яку говорити не хочеться, — належне фінансування. Щоб покращити матеріальну технічну базу, потрібно купити кілька лабораторій, щоб виводити гібриди не за 5-7 років (як це зараз), а за 2-3 роки так як це роблять іноземні компанії», — повідомив він.

Другою причиною президент НААН назвав збільшення податкового тиску на державні установи.

«Зараз державні установи платять близько 1,5 тис. різноманітних податків на 1 га землі. І це при тому, що фінансування установ НААН зменшується. Так, в минулому році НААН заплатила 510 млн грн податків, а в цьому році нам надали фінансування лише 279 млн грн», — зазначив він.

Також додав, що потрібно зменшити податковий тиск на державні наукові установи.

«Політики забувають, що землі Академії призначені не для того, щоб показувати високі фінансові показники, як це у великих аграрних компаніях. Земля НААН призначена в першу чергу для наукових досліджень, але й по при це Академія у 2016 р. заробила від продажу прав інтелектуальної власності 390 млн грн», — підсумував Ярослав Гадзало.