20 червня 2016, 10:46, Україна

Кількість лабораторій скоротиться вдвічі — Лапа

В Україні 500 акредитованих лабораторій — недозволена розкіш, заявив в інтерв’ю «Урядовому кур’єру» голова Держпродспоживслужби Володимир Лапа.

«Ми фізично не зможемо їх обладнати й акредитувати у межах нинішнього фінансування. Оптимізація мережі однозначно потрібна. Тим більше вона побудована дивно», — зазанчив він.

За його словами, у нас одночасно працює три моделі функціонування ветлікарні й лабораторій: лікувально-діагностичні центри, акредитовані лабораторні центри і діагностичні кабінети, є області, де у кожному районі по лабораторії.

«Нам належить обрати єдину оптимальну модель за результатами аудиту лабораторної мережі та ветлікарень. З огляду на це частину об’єктів пропонуватимемо до приватизації або віддавати трудовому колективу в оренду із правом викупу», — пояснив він.

Також додав, що у держави має залишитися тільки інструментарій, що дає змогу ефективно виконувати функції.

«Частково делегуватимемо повноваження щодо лабораторних досліджень приватним лабораторіям. Інструмент уповноважених лабораторій уже законодавчо передбачено в галузі харчової безпеки. Нині затверджуємо з центральними органами його критерії та напрацьовуємо законодавчі зміни, які дадуть змогу системі бути ефективною й мінімально обтяжливою», — повідомив Володимир Лапа.

Належить також розв’язати проблему з фінансуванням держлабораторій і ветлікарень. Нині керівництво здійснюється через мережу Держпродспоживслужби, а фінансується за рахунок місцевих бюджетів. У більшості областей із цим немає проблем, але з деякими складно комунікувати на цю тему. Крім того, треба буде законодавчо розв’язати питання протиепізоотичного контролю на територіях, де будуть приватні лабораторії та клініки, зазначив він.

«Щоб не було так, що віддамо у приватні руки клініки, а вони не захочуть потім брати участь у протиепізоотичних заходах у разі виявлення на їхніх територіях африканської чуми або інших захворювань у тварин. Трансформація системи — це певні ризики і загрози. Наше завдання — мінімізувати ці ризики. За моїми прогнозами, кількість лабораторій скоротиться більш ніж удвічі. Інші установи залишаться у статусі діагностичних центрів або веткабінетів. Система має бути ефективною, мінімально обтяжливою, але виконувати свої функції», — підсумував Володимир Лапа.