23 червня 2016, 12:33, Молоко

Частка молока з ферм росте на ринку через кращу продуктивність корів

Українські сільгосппідприємства нарощують виробництво молока при істотному скороченні поголів'я корів, повідомляє «Інфагро».

Виробництво сезонних молокопродуктів зросло, але продати їх вкрай складно, потрібен активний експорт, а імпортери не хочуть платити гідну ціну. Продавати ж товар нижче собівартості у багатьох операторів немає бажання — вони або зовсім відмовляються виробляти таку продукцію, або працюють на склад.

Червень, поряд з травнем, є найпродуктивнішим молочним місяцем в Україні. Тому сезон «великого молока» у самому розпалі, а ринку сировини досі властивий профіцит, незважаючи на те, що через кілька тижнів надої почнуть зменшуватися.

Ось тільки у цьому році країні не потрібна така велика кількість молока — власне споживання, у зв'язку з економічною ситуацією, не росте, а експорт невигідний через низькі ціни.

Темпи виробництва молока також стабільні, про це свідчить офіційна статистика.

За даними Держстату України, за п'ять звітних місяців у країні надоїли 4,04 млн т молока, що на 0,9% менше, ніж за аналогічний період минулого року. Виробництво у господарствах населення традиційно скорочується (-2,5%), у той час як сільгосппідприємства показують зростання (+3,5%).

Український молочний ринок трансформується на користь товарності, частка фермерської сировини (сільгосппідприємства) росте, а збільшення у цій категорії відбувається в основному за рахунок зростання продуктивності тварин. У той же час поголів'я худоби скорочується.

На 1 червня у країні налічувалося 2,19 млн корів (на 3,6% менше минулорічного показника). Динаміка зниження практично рівнозначна для всіх категорій: -3,4% у сільгосппідприємствах і -3,7% у господарствах населення.