29 червня 2016, 18:14, Україна

В Україні можна продавати землю через електронні торги

Нова редакція Закону України «Про виконавче провадження» фактично розблокувала можливість реалізації земельних ділянок. Про це розповів заступник генерального директора ДП «СЕТАМ» з юридичних питань Микола Пісанчин, пише «Миколаївська правда».

До прийняття документа, реалізація будь-яких ділянок була заблокована. А порядок продажу арештованих земельних ділянок, згідно із Земельним кодексом, передбачав так звані земельні торги, які могли проводитися тільки шляхом голосування, а не в електронному вигляді.

«Продавати земельні ділянки «з молотка» організаційно було складно і, фактично, неможливо. Тому новий Закон України «Про виконавче провадження», розблокує цю можливість. І вся земля, яка перебуває у віданні виконавчого провадження, у величезній кількості вийде на електронні торги», — підкреслив Микола Пісанчин.

З урахуванням нових можливостей, в ДП «СЕТАМ» розраховують приступити до продажу земельних ділянок, що були арештовані чи віддані під заставу банків, які виводяться з ринку. За багато років, коли продаж земельних ділянок був заблокований, на реалізації у виконавців накопичилася величезна кількість ділянок. Вони стоять і не продаються в очікуванні, коли їх виставлять на торги.

«Ситуація може бути дуже цікавою, з огляду на дефіцит земельних ділянок, як в межах міст, так і по областям у всіх регіонах. Ділянок під будівництво приватних будинків теж величезна кількість в межах Києва. По всіх областях аналогічні ситуації. Особливо цікаво буде взяти участь в торгах будівельникам, коли ми вийдемо на ринок землі і почнемо реалізовувати арештовані ділянки», — говорить юрист.

Точна кількість таких дільниць невідома, але їх оцінюють в сотні мільйонів, а може мільярди гривень.