4 липня 2016, 08:00, Україна

На Волині пропонують збільшити дотації фермерам на вирощування гречки

На Волині депутати пропонують збільшити дотації фермерам на вирощування гречки, пише прес-служба Волинської обласної ради.

Комісія обласної ради з питань сільського господарства, продовольства, земельних відносин підтримала проект «Про затвердження Порядку надання та використання коштів субвенцій з обласного бюджету місцевим бюджетам на виконання заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 роки», але рекомендувала сесії внести корективи як у пропонований Порядок, так і в саму Програму. Йдеться про те, щоб збільшити дотацію з обласного бюджету фермерам, які займаються вирощуванням гречки зі 100 грн за 1 га до 500 грн.

«Таким чином ми зможемо економічно зацікавити фермерів вирощувати цю культуру і вплинути на ціну продукту для споживачів», — вважає депутат Валентин Чернецький.

Усього ж, зі слів директора департаменту агропромислового розвитку ОДА Юрія Горбенка, цьогоріч на Волині посіяно 2,1 тис. га гречки, але є сподівання, що ці площі збільшаться за рахунок післяжнивних посівів.

Депутати позитивно ставляться й до виділення дотацій на вирощування жита з розрахунку 100 грн на 1 га, але ведуть мову й про можливе збільшення цієї суми. Обранців громади насторожує інформація профільного департаменту ОДА, що у цьому році Волинь для випікання хліба використовувала житнє борошно з Білорусі.

«Якщо виділимо дотацію на вирощування жита, то ці кошти нам повернуться назад в бюджет в якості податків, з яких ми зможемо виконувати соціальні програми», — зазначає Валентин Чернецький.

Юрій Горбенко зазначив, що кожен напрямок Програми потребує більшого ресурсу і висловлює сподівання, що аграрні видатки з обласного бюджету будуть збільшені.

«За пропозицією голови комісії Віталія Заремби пронується переглянути в сторону збільшення фінансування на вапнування ґрунтів. Ця позиція має одностайну підтримку комісії», — сказано у повідомленні.

Також додається, що депутати підтримали проект рішення Про затвердження Порядку надання та використання коштів обласного бюджету на виконання заходів Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу Волинської області на 2016-2020 р.р.

«Обидва проекти рішень є регуляторними актами і мають позитивні висновки Державної регуляторної служби України», — підсумовується у повідомленні.