11 липня 2016, 18:08, Зерно

Учені вивели пластичний гібрид пшениці

Біологи Тюменського національного університету створили гібриди ярої м'якої пшениці, які мають високу екологічну пластичність, тобто здатність пристосовуватися до різних умов, пише прес-служба університету.

«В умовах глобальної зміни клімату залишається актуальною проблема створення, вивчення та виділення генетичного матеріалу, що володіє високою екологічною пластичністю і стабільністю прояву ознак, що впливають на продуктивність рослин», — зазначив завідувач кафедри ботаніки, біотехнології та ландшафтної архітектури університету Ніна Боме.

Читати по темі: АгроЕкспедиція «Пшениця 2016»: маємо прогноз!

Також додається, що спочатку нові гібриди, створені з сортів, рекомендованих для Західного Сибіру і Німеччини, випробовували на біостанції «Озеро Кучак». Потім вчені випробували нову пшеницю на трьох ділянках, які знаходяться у Тюменській області, землях Баден-Вюртемберг і Нижньої Саксонії у Німеччині, щоб визначити, наскільки добре гібриди адаптуються до різних умов.

«Випробування у Росії і Німеччині зайняли два роки. Учені оцінили рослини по продуктивності і стійкості до хвороб і прийшли до висновку, що гібриди показали хороші результати як у Росії, так і у Німеччині», — зазначається у повідомленні.

Крім того, вчені простежили зв'язок вилягання з висотою рослин. Вилягання відбувається, коли стебло не витримує навантаження, через що рослина схиляється до землі, що найбільш несприятливим чином позначається на формуванні зерна. Вилягання у злаків — важлива ознака при їх селекції. У Західному Сибіру клімат більш континентальний, ніж у Німеччині, а це значить, що літо сухіше. Вчені з'ясували, що через нестачу вологи у Сибіру рослини виростали у середньому нижчі, ніж у Німеччині, але на стійкості до вилягання це не відбилося.

«Екологічні випробування проводилися в рамках міжнародного проекту Sascha, спрямованого на адаптацію сільського господарства Західного Сибіру до глобальних змін клімату. Проект здійснюється за підтримки Міністерства освіти і науки Німеччини, повідомляє ТАСС», — сказано у повідомленні.