8 серпня 2016, 12:56, Україна

Органічне землеробство стало ще рентабельнішим — думка

Після девальвації гривні органічне землеробство стало більш рентабельним, ніж звичайне, повідомив голова фермерського господарства «Старий Порицьк» (Волинська область) Валентин Обштир, пише «Фокус».

«Це великий міф, що при органік-технології витрати вищі. У нас собівартість продукції нижча, ніж при інтенсивному землеробстві», — зазначає він.

За його словами, якщо для інтенсивного землеробства потрібно купувати імпортне насіння, отрутохімікати, паливо і добрива, ціна яких прив'язана до ціни імпортного газу, то йому потрібно лише пальне. Все інше, від насіння до гною, яким удобрюють ґрунт, своє. А ціна на екологічну продукцію у кілька разів вища.

У минулому році Валентин Обштир продавав органічні спельту і гречку по $600/т, а льон — по $900.

Практично вся продукція рослинництва «Старого Порицька» йде на експорт. Проблем з покупцями немає, європейські трейдери готові викуповувати будь-які обсяги продукції.

«Органічний ринок Європи виріс за останні роки на $10 млрд», — пояснює фермер.

І додає, що закривати Європі його нічим і потреби в органічній продукції покриваються за рахунок Китаю та Індії. Хоча більшість продукції звідти, за його словами, це «псевдоорганік», оскільки вирощена вона з порушеннями норм органічного землеробства.