18 серпня 2016, 19:29, Овочі

Лохина подорожчала на 25%

Ціни на лохину відновили позитивну динаміку на цьому тижні, повідомляє UBR.

За даними інформаційно-аналітичного центру «Шувар», сьогодні українські виробники пропонують лохину за ціною 75-85 грн/кг. Це майже на 25% дорожче, ніж минулого тижня.

Нагадаємо, ціни на українську лохину почали знижуватися ще у другій половині липня і ближче до початку серпня досягли мінімальних показників — 55-65 грн/кг.

Такі ціни — найнижчі за останні кілька років. Навіть влітку 2015 р. мінімальна ціна не опускалася нижче 80 грн/кг.

«Зниження ціни у розпал сезону у порівнянні з минулим роком було очікуваним. Площі під лохиною в ​​Україні протягом останніх 5 років зросли більш ніж у три рази і зараз попит на її саджанці залишається найвищим серед інших ягідних культур. Саме тому пропозиція лохини щорічно зростає, а ціни відповідно знижуються», — повідомив експерт ягідного ринку України Олег Босий.

Зростання цін у середині серпня, на думку Олега Босого, пов'язане з сезонним чинником, а саме із завершенням реалізації лохини ранніх і середніх сортів, у той час, коли пропозиція пізньої лохини у господарствах України істотно менша.

«Українські фермери надають перевагу раннім і середнім сортам лохини, тому у першій половині сезону є можливість отримати більш високі ціни. З цієї причини у структурі виробничих площ на частку пізніх сортів у кращому випадку доводиться 25-30%», — зазначив експерт.