30 серпня 2016, 17:28, Україна

Рейдери зазіхнули на три агропідприємства Черкащини

На Черкащині правоохоронці попередили рейдерське захоплення трьох агропідприємств, пише прес-служба Національної поліії України (НПУ).

Ще у березні 2015 р. працівниками поліції було отримано оперативну інформацію про можливе рейдерське захоплення майнових комплексів цих підприємств.

«За даним фактом було відкрито кримінальне провадження та оперативники почали кропітку роботу з «розкручування» схеми злочинної діяльності», — сказано у повідомленні.

Також додається, що досудовим розслідуванням встановлено, що через службову недбалість одного з державних реєстраторів обласної реєстраційної служби, невстановлена слідством особа незаконно заволоділа його логіном, паролем та електронно-цифровим підписом. За допомогою отриманого електронного цифрового підпису зловмисник здійснив незаконне втручання до Єдиного державного реєстру юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців (ЄДР), де вніс зміни до переліку учасників, керівників та адресу реєстрації підприємств.

«Завдяки таким незаконним діям, товариства отримали «нових власників» та юридичні адреси у окупованих Луганській та Донецькій областях», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що фактично були підготовлені правові підстави для фізичного вторгнення в адміністративні споруди підприємств та силової протидії реальним власникам за допомогою державних чи комерційних структур. Внесення змін у статути могли завдати й інші негативні наслідки — зупинене виробництво, залишення безробітними десятки тисяч громадян, створення підґрунтя соціального конфлікту, тощо. Й лише своєчасне втручання правоохоронців попередило подальші, можливо, «криваві» розгортання подій.

«Встановлено суму завданих збитків учасникам та власникам агрокомплексів. Вона сягає понад 11 млн грн. У ході досудового розслідування правоохоронцями було вжито заходів з поновлення фактичних реєстраційних даних юридичних осіб, що дало змогу в повному обсязі відшкодувати збитки постраждалим», — підсумовується у повідомленні.

Правопорушення передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від двох до п’яти років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатись певною діяльністю на строк до трьох років та із штрафом від двохсот п’ятдесяти до семисот п’ятдесяти неоподаткованих мінімумів громадян або без такого.