2 вересня 2016, 11:13, Україна

Мільярди фермерів можуть піти не за призначенням

Ще ніколи за роки незалежності українські фермери не були такими багатими, як зараз. Правда, поки що на словах, заявив на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook оглядач з аграрних питань у газеті «Дзеркало тижня. Україна» Володимир Чопенко.

«Спершу міністр Тарас Кутовий обіцяв обдарувати їм 5 млрд грн, а прем'єр Володимир Гройсман виявився щедрішим і замахнувся на 5,5 млрд. Настільки я розумію, більше може дати тільки суд…», — зазначив він.

Можливо, за його словами, настане час і для цієї інстанції, бо сума чималенька засвітилася (хоча і не в остаточному варіанті бюджету-2017), а от механізму/інструментарію, як вона розподілятиметься, немає. Як і реєстру (електронного) усіх фермерських господарств, які претендуватимуть на державну фінансову допомогу.

«Власне, а на що, на які програми уряд жертвує таку суму? Ні він, ні Мінагропрод не знають, які напрямки в АПК пріоритетні», — сказав він.

Також додав, що не відбиті вони у Державній цільовій програмі розвитку аграрного сектору економіки на період до 2020 року. Самої програми немає! А дія попередньої закінчилася торік.

«А щодо 5,5 млрд грн, то заздрю чиновникам, у яких душа нарозхрист і котрі не дочитують чинне законодавство навіть до середини. Україна у рамках СОТ взяла на себе зобов'язання обмежити прямі дотації 3 млрд грн. То як і між ким ділитимете оті 5,5 млрд?! У якого «коня» овес пхатимете?..», — підсумував Володимир Чопенко.