6 жовтня 2016, 10:04, Молоко

В Україні реалізують проект зі створення молочних кооперативів

Асоціація виробників молока (АВМ) створює кооператив, на базі якого буде працювати переробне підприємство, пише прес-служба асоціації.

Проект «Гуртові закупівлі молока» дасть змогу малим та середнім виробникам реалізовувати молоко за більш вигідною ціною. Переробники, у свою чергу, отримають гарантовану кількість сировини для переробки.

Проект «Гуртові закупівлі молока» буде включати три етапи. Перший розпочався у вересні 2016 р. і буде тривати до листопада. На цьому етапі молочні господарства — члени АВМ об’єднаються у пули, що розташовані у регіоні того чи іншого переробника. Це дозволить виробникам продавати молоко по єдиній ціні.

«Ми хочемо вибудувати таку систему ціноутворення, що загальна ціна буде відрізняється лише сортами — екстра сорт, вищій і перший. Таким чином досягнемо принципу, що молочні господарства — це не окремі прутики чи колоски, а великий потужний сніп, здатний відстояти свої інтереси», — коментує керівник проекту «Гуртові закупівлі молока» Асоціації виробників молока Олена Жупинас.

Віце-президент АВМ Анна Лавренюк зазначила, що в Україні переробні підприємства платять за заданий об’єм, тому нерідко виходить, що агрохолдинги, які мають низку малоефективних молочно-товарних ферм, здаючи на переробку великі обсяги молока першого і навіть другого гатунку, отримують таку ж ціну, що і ефективний господарник, котрий виробляє екстра. Певною мірою це створює умови для нечесної конкуренції. Гуртовий продаж молока дасть змогу малим і середнім фермам отримувати за свою сировину ту ж ціну, що і крупні господарства.

«Зараз існує п’ять пулів виробників. Завдяки участі в проекті уже зараз вони можуть реалізують молоко дорожче на 30-40 коп. на 1 л, ніж раніше», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що другий етап включає побудову на базі Уманського молочного заводу накопичувального центру, де будуть зберігатися великі партії молока, а потім продаватися на великі підприємства. Переробники також будуть мати зиск від такої співпраці — вони зможуть оптимізувати переговори, домовившись тільки з однією організацією, а також гарантовано отримувати необхідну кількість молока.

«На третьому етапі буде створене об’єднання фермерів — кооператив і переробне підприємство на кшталт таких світових гравців, як Mlekovita, Campina, Arla, Fonterra», — підсумовується у повідомленні.