13 жовтня 2016, 10:05, Україна

Аграрії призупинять посівну — Адаменко

Опади, прогнозовані на 13-14 жовтня, зупинять посівну кампанію в країні до 20 чисел цього місяця, коли ґрунт достатньо підсохне, щоб польові роботи змогли відновити аграрії південних областей, тоді як в інших регіонах зростуть ризики неотримання сходів.

Про це повідомила начальник відділу агрометеорології Українського гідрометеорологічного центру Тетяна Адаменко, пише «АПК-Інформ».

«Можна говорити про те, що якщо прогноз погоди справдиться, то посівну можна буде відновити повноцінно десь у 20 числах жовтня. Але у 20-х числах ризик мінімальний для південних областей. Там клімат дозволяє розраховувати на отримання сходів до початку зими. Вся решта території, там, де недосіяли, — це вже велика зона ризику», — зазначила вона.

Тетяна Адаменко підкреслила, що недавні дощі вже призвели до перезволоження верхніх шарів ґрунту в багатьох районах центральних областей, де випало від 2 до 5 місячних норм опадів. Станом на 12 жовтня найбільші опади очікуються в Одеській, Львівській, Хмельницькій, Миколаївській, Івано-Франківській, Чернівецькій областях.

«Потім 13 жовтня циклон буде переміщатися на Схід і принесе з собою дощі на іншу частину території країни, крім крайніх північних районів. Одночасне зниження температури подовжить період просихання грунту для того, щоб в поля могла вийти техніка. Аграріям у більшій частині України доведеться приймати рішення — продовжувати посівну в третій декаді жовтня або завершити її», — резюмувала метеоролог.