2 листопада 2016, 08:09, Україна

Депутати стали на захист фермерів Рівненщини у земельному питанні

На Рівненщині депутати виступили проти збільшення розміру орендної плати за використання земель сільськогосподарського призначення державної власності, пише прес-служба Рівненської облради.

У грудні 2015 р. Державна служба України з питань геодезії, картографії та кадастру своїм листом рекомендувала керівникам головних управлінь Держгеокадастру в областях утриматись від встановлення розміру орендної плати на рівні менше 8% від нормативної грошової оцінки.

«Водночас статтею 288 Податкового кодексу України передбачено, що розмір орендної плати встановлюється у договорі оренди, але річна сума платежу не може бути меншою 3% нормативної грошової оцінки та не може перевищувати 12% нормативної грошової оцінки», — йдеться у повідомленні.

Також додається, що враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села, департаментом агропромислового розвитку облдержадміністрації підготовлено проект Звернення до Кабінету Міністрів України та Міністерства аграрної політики та продовольства України з проханням відкликати згадуваний лист.

«Обласні обранці вважають доцільним при визначенні розміру орендної плати враховувати рекомендації комісій з визначення орендної плати за землю, створених при районних державних адміністраціях», — зазначається у повідомленні.

Загалом на території Рівненської області свою діяльність здійснюють близько 500 фермерських господарств, фінансово-економічний стан яких не дозволяє конкурувати з потужними сільгосптоваровиробниками, сплачуючи орендну плату в розмірі 8% від нормативної грошової оцінки землі.

«Наші землі не є конкурентно здатними, їх ніхто і за 3% не хоче брати в оренду, особливо у північних районах області. Складається така ситуація, що фермери, які використовують землі державної власності сільськогосподарського призначення, почали відмовлятися від оренди. Тому цим зверненням ми підтримаємо сільгоспвиробника. Адже саме середні і дрібні товаровиробники вирощують продовольчі культури. До того ж лист Державної служби України з питань геодезії, картографії та кадастру є незаконним», — зазначила голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку села Світлана Богатирчук-Кривко.