5 листопада 2016, 10:09, Світ

Шпинат зробили детектором вибухівки

Американські вчені винайшли технологію, яка дозволяє перетворити шпинат на «детектор» вибухівки, повідомляє «Еспресо».

Для створення сенсора вчені використовували шпинат городній (Spinacia oleracea), вирощений традиційним способом. В мезофіл (основну тканину листа) дослідники ввели розчин вуглецевих наночастинок і нанотрубок, розрахованих на розпізнавання нітроароматичних з'єднань — основи багатьох вибухових речовин.

В ході життєдіяльності рослина поглинає з грунту воду з розчиненими в ній нітроароматичними сполуками. Поступаючи вгору по корінню і стеблу, ці речовини акумулюються в мезофілі, де розпізнаються нанотрубками. В результаті спектр випромінювання останніх змінюється протягом 10 хвилин.

Для розпізнавання реакції лист шпинату висвітлюють лазером, у відповідь на який нанотрубки починають світитися в ближній інфрачервоній області (до 1,3 мкм). Побачити це можна за допомогою інфрачервоної камери. Також сигнал можна «зняти» за допомогою смартфона з інфрачервоним фільтром.

За словами авторів, такі рослини можна використовувати для контролю ґрунтових вод на предмет забруднення продуктами утилізації боєприпасів або пошуку вибухових речовин в громадських місцях.