25 листопада 2016, 18:50, Світ

Через зміни клімату соя краще росте, але урожайність знижується

Забруднення повітря парниковими газами призводить до збільшення кількості листя на рослинах сої, що знижує врожайність. Такого висновку дійшов Венкатраман Шрінівасан, вчений з Університету Іллінойсу, пише SuperAgronom.com.

З результатів дослідження, опублікованих ним у фаховому журналі Global Change Biology, видно, що видалення 30% листя на рослинах сої призводило до підвищення урожаю на 8%.

Збільшення вегетативної маси кущів відбулось за останні десятиліття через велику кількість вуглецю в атмосфері, запевняє Шрінівасан. Нарощування кількості листків відбувається за рахунок відтоку поживних речовин від квітів та плодів, що зменшує продуктивність рослини.

«Соя – одна з чотирьох головних сільськогосподарських культур і головне джерело рослинного білка в світі. Якщо ми підвищимо продуктивність рослин сої, ми водночас вирішимо проблеми нестачі білка і виробництва їжі», – говорить автор статті.

За його підрахунками, якщо урожайність цієї культури зросте на ті ж 8%, то лише у США це дозволить додатково отримувати 8,5 млн т сої.