28 листопада 2016, 18:22, Світ

Австралійці розробили пристрій, який досліджує стан ВРХ онлайн

Австрійські розробники — компанія SmaXtec, придумала пристрій, який щохвилини відстежує температуру тіла корів, активність і кислотно-лужний баланс, пише Agronews.

Таким чином фермери за допомогою спеціальних датчиків можуть діагностувати хвороби тварин на ранніх стадіях, а також визначати вагітність.

«Пристрій з вбудованими сенсорами розміром імплантується тварині в перший з чотирьох шлунків. Заряду батареї зазвичай вистачає на чотири роки використання, при тому, що середня тривалість життя корови становить приблизно 15 років. Гаджет підключається до Wi-Fi і може відправляти фермерам СМС-повідомлення з інформацією про стан тварини. Тільки у Великобританії встановлено близько 15 тис. таких пристроїв, кожне коштує $ 75-400», — зазначається у повідомленні.

Ще один гаджет — фітнес-датчики для канадських корів. Ветеринар-епідеміолог Карін Орсель з Університету Калгарі в Канаді вивчила, як акселерометри, що вимірюють рівень фізичної активності людини, можна використовувати при діагностиці захворювань великої рогатої худоби (ВРХ) ще до того, як перші симптоми стануть помітні власникам і ветеринарам.

Також додається, що Ірландії за допомогою спеціальних датчиків вирішена проблема надання допомоги коровам при пологах. Датчик з сенсорами і SIM-картою кріпиться до хвоста тварини. Перед початком пологів корова починає виляти хвостом набагато частіше, це стає сигналом для ветеринарів. Датчик під назвою MooCall також повідомляє про точне місцезнаходження тварини.