14 грудня 2016, 19:14, Олійні

Закупівельні ціни на сою в Україні ростуть

Торговельна активність на українському ринку сої більш низька, ніж на ринку соняшнику, повідомляє «Експерт Агро».

Це обумовлено тим, що до закупівлі не підключився поки переробний сектор, зосереджений, в основному, на придбанні соняшника. У соєвому сегменті на нинішньому етапі працюють експортери.

На сьогодні закупівельні ціни на сою в Україні в середньому становлять 10550-10600 грн/т на елеваторі і знаходяться в діапазоні 9350-11350 грн/т (EXW), який варіюється в залежності від якості сої, обсягу партії і віддаленості місця закупівлі від порту.

Максимальні ціни характерні для Херсонської, Одеської та Миколаївської областей. Нагадаємо, що у портах Миколаївської та Одеської областей — два великі заводи з її переробки.

Незважаючи на тенденцію зниження світових цін, що зберігається протягом останніх двох тижнів, з початку цього тижня в Україні ціни збільшилися на 100-250 грн/т (EXW), що пояснюється бажанням трейдерів сформувати необхідні експортні партії до настання тривалих новорічних і різдвяних свят. До середини тижня збільшили закупівельні ціни трейдери, які раніше закуповували за мінімальними і близьким до них цінами, а також покупці, які купували сою за високими цінами у припортових областях. Зокрема, якщо ще вчора максимальна ціна зазначеного діапазону перебувала на рівні 11170 грн, то сьогодні вона сягнула 11 350 грн/т на елеваторі.

Діапазон закупівельних цін у портах на сьогодні склав 10900-11250 грн/т СРТ-порт і $373-375/т (FOB).