19 січня 2017, 12:41, Україна

Рівненські фермери вважають, що повернення льону на поля зупинить «бурштинову лихоманку»

Фермери Рівненщини переконані, що льонарство здатне відродити успішне сільське господарство на Поліссі та вирішить проблему з видобуванням бурштину. Про це пише SuperAgronom.com.

«Одна із болючих проблем — використання поліських земель, колись вони використовувалися досить продуктивно, там вирощували льон. Потім перестали вирощувати льон взагалі. Після цього, питання сільського господарства на цих землях відпало. Гідроспоруди розваленні, а отже треба ще й відновити меліоративну систему. 50 тисяч людей були тоді працевлаштовані. Раніше там вирощували льон, робили з нього волокно, здавали його та мали гроші. Родючість ґрунту не падала», — розповідає голова асоціації фермерів Рівненщини Дмитро Українець.

Аграрії впевнені, що саме вирощування льону допоможе працевлаштувати місцеве населення та повернути аграрну потужність Полісся. Льон добре росте в умовах достатнього зволоження, здатен покращувати родючість місцевих ґрунтів.

До того ж він може використовуватись не лише для отримання волокна, а й на виробництво насіння, олії, фарб тощо.

За даними Державної служби статистики, географія вирощування льону за роки незалежності суттєво змінилась. У 2016 р. найбільше його вирощували в Запорізькій, Херсонській та Харківській областях, а от на Рівненщині не посіяли жодного гектару цієї культури.