31 січня 2017, 15:47, Україна

У Хмельницькому на Національній платформі діалогу обговорять земельні питання

Ключові питання земельної реформи будуть детально обговорені під час Національної платформи діалогу, яка відбудеться вже на наступному тижні, 7 лютого, у Хмельницькому. Про це повідомляє прес-служба Мінагропроду.

«У законі про землю перша теза – земля має належати тільки громадянам України. І потрібно передбачити володіння більшим обсягом сільськогосподарської землі для українців. Про конкретні обсяги землі ми будемо дискутувати вже на наступному тижні у Хмельницьку. Буде велике віче», — повідомив міністр аграрної політики та продовольства Тарас Кутовий.

Друга теза стосовно ринку землі — нормативно-грошова оцінка.

«В законі треба передбачити, що ціна між українцями не повинна бути нижчою нормативно-грошової оцінки. Саме це унеможливить розмови про те, що за кілька доларів заберуть гектари землі", — зазначив Кутовий.

За його словами, ця нормативно-грошова оцінка у різних регіонах різна, у родючих це 60-70 тис. Такі показники є близькими до європейських.

Третя теза стосується підтримки малих та середніх фермерів.

«Держава повинна забезпечити дешевим кредитним ресурсом на рівні 4-5%, щоб фермер мав цю можливість від держави", — підкреслив міністр.

Додається, мета Національної платформи – відвертий діалог, озвучення конкретних проблем, пошук спільних рішень. Учасниками Платформи можуть стати абсолютно всі бажаючі, з різних аграрних асоціацій, політичних партій, з різних областей, з різних галузей. Єдина умова – відсутність політичного позиціювання.