9 лютого 2017, 15:22, Україна

Компенсацію з держбюджету отримають ті аграрії, що сплачують податки — Кучер

КМУ затвердив порядок розподілу та використання коштів, передбачених для бюджетної дотації розвитку сільгосптоваровиробників та стимулювання виробництва сільгосппродукції.

Про це в прямому ефірі на парламентському телеканалі Рада розповів народний депутат України Микола Кучер.

Він додав, що аграріїв позбавили спецрежиму оподаткування, однак, на заміну був прийнятий цей компенсаторний механізм, який передбачає компенсації, в першу чергу тим аграріям, які займаються усіма видами тваринництва, овочівництвом, фруктами та інше.

«Вчора механізм затверджений постановою КМУ і ті виробники, які працюють на внутрішній ринок отримають кошти з державного бюджету», — наголосив нардеп.

Він повідомив, що якщо говорити конкретно про суми, то цей механізм для багатьох сільгоспвиробників навіть вигідніший ніж був у минулому році. Наприклад, минулого року сільгоспвиробники отримали 50% ПДВ по м'ясному тваринництву, 80% по молочному, а сьогодні вони мають можливість отримати більші кошти.

Микола Кучер відмітив, що в ідеалі обсяг компенсації може сягати і 100%. Крім того, парламентар звернув увагу, що дуже важливим моментом є те, що компенсація передбачається не тим хто реалізовує продукцію, а хто реалізовує й сплачує податки.

Нагадаємо, що Кабмін прийняв постанову, яка визначає порядок розподілу та використання 4 млрд грн державної підтримки аграрних виробників, передбачених держбюджетом на 2017 р.

Як розповів аграрний міністр Тарас Кутовий, в мехінізмі уточнено два важливі моменти. Перший — встановлено обмеження виплати дотацій птахівникам до 50% від загальної суми. Нагадаємо, раніше учасники ринку критикували уряд та Мінагро за те, що це призведе до отримання левової частки бюджетних коштів одним українським виробником — компанією МХП, яка належить Юрію Косюку. Другий момент — розподіл буде автоматичним.