22 лютого 2017, 09:01, Сільгосптехніка

Аграрії забезпечені сільгосптехнікою лише на 50%

Українські аграрії забезпечені основними видами сільгосптехніки тільки на 50%, пише Latifundist.com.

Про це заявив завідувач відділом ринку матеріально-технічних ресурсів Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки» Олександр Захарчук.

Закупівля основних видів сільськогосподарської техніки становить 3-5% від наявної, тоді як для нормального відтворення машинно-тракторного парку потрібно щорічно закуповувати 8-12%.

«При цьому, активність агрохолдингів, які в 2015 р. закуповували більше всіх сільгосптехніки, в 2016 р. дещо зменшилася. В даний час техніку переважно купують господарства з земельним банком від 4 тис. га до 10 тис. га », — повідомив Олександр Захарчук.

Він зазначає, що критична ситуація склалася з тракторами. Станом на 2016 р., за різними підрахунками, понад 75% тракторів знаходилося за межами амортизаційного і економічно-доцільного терміну експлуатації.

«Ситуація ускладнюється тим, що популярність вітчизняної техніки поступово зменшується. Якщо в 2004 р. 80% продажів сільгоспмашин доводилося на заводи України і країн СНД, то зараз їх частка не перевищує 20%. Імпорт зарубіжної сільськогосподарської техніки в Україні продовжує зростати », — зазначив Олександр Захарчук.