27 лютого 2017, 09:50, Україна

Затоплення нір гризунів становить до 60% — Держпродспоживслужба

Повсюди різкі перепади температур, дощ, ущільнення снігового покриву, подекуди льодяної кірки, негативно вплинули на життєздатність мишоподібних гризунів.

Про це повідомляє прес-служба Держпродспоживслужби.

За результатами проведеного моніторингу затоплення нір гризунів становить 10-60, макс. 80% в понижених місцях рельєфу (Миколаївська обл.).

У посівах озимих зернових та ріпаку на 10-45% обстежених площ зберігається 1-3 жилих колоній на гектарі, в кожній з яких 2-4 жилих нір, на багаторічних травах, неугіддях 1-4, макс. 6 колоній на 1 га з 2-10 норами.

«Надалі розвиток та поширення мишоподібних гризунів залежатимуть від погодно кліматичних умов, сприятливе поєднання яких зумовлюватиме збільшення чисельності та шкідливості ссавців. За середньодобової температури +5ºС відновиться розмноження та переселення гризунів у посіви озимих зі скирт соломи, інших стацій. Посіви зі щільністю понад 3-5 колоній на гектар потребують захисту роденфосом, бродисаном, бактороденцидом, іншими дозволеними до використання родентицидами», — додали у повідомленні.