22 березня 2017, 07:57, М’ясо

Грошей на систему ідентифікації тварин в Україні не знайдуть — експерт

Україна гостро потребує системи ідентифікації тварин, яку зобов'язалася впровадити до кінця поточного року в рамках угоди про асоціацію з ЄС, але грошей на неї не знайдуть.

Про це розказав директор Ради з питань експорту продовольства (UFEB) Богдан Шаповал у коментарі кореспонденту ГолосUA.

«Якщо на законодавчому рівні існують необхідні ініціативи, то є всі підстави скептично ставитися до перспективи впровадження системи ідентифікації тварин на практиці через відсутність фінансового забезпечення», — зазначив експерт.

За його словами, система ідентифікації необхідна, щоб забезпечувати контроль за поголів'ям. Крім того, в умовах загрози небезпечних хвороб, зокрема, нодулярного дерматиту ВРХ — необхідну вакцинацію набагато простіше проводити за умови повної ідентифікації.

При цьому Богдан Шаповал нагадав: система ідентифікації тварин повинна з'явитися в Україні до кінця нинішнього року в результаті унормування законодавства України до вимог ЄС. Згідно з останніми, кожне сільськогосподарська тварина повинна бути ідентифікована. Це дозволяє кінцевому споживачеві отримувати повну інформацію про тварину, м'ясо якої він споживає.

Нагадаємо, згідно з зобов'язаннями, які взяла на себе Україна при підписанні Угоди про асоціацію до кінця року потрібно імплементувати 44 акта ЄС щодо регулювання сільського господарства.