14 квітня 2017, 16:38, Україна

Мінагрополітики відзвітувало перед аграріями за рік роботи

AgroPolit.com дослідив результати роботи агросектору за рік діяльності нової команди Міністерства аграрної політики та продовольства під керівництвом Тараса Кутового. Про це йдеться в інфографіці «Агросектор у цифрах за рік діяльності команди Тараса Кутового».

У ній наведені дані за вісьмома напрямками роботи Мінагрополітики: державна підтримка аграріїв, експорт, в цьому ключі, надаються дані співпраці з Євроcоюзом, розвиток органічної продукції, законодавча діяльність та інші.

За наведеними даними, можна бачити різке зростання (у 15 разів) підтримки аграріїв в порівнянні з минулим роком. Це стало можливим після впровадження нової для України моделі виділення коштів агросектору: 1% ВВП протягом 5 наступних років. В цьому році обсяг дотацій — склав 5,5 млрд грн. З них 4 млрд грн прямі дотації. Решта, 1,5 млрд грн спрямовується на підтримку галузі — машинобудування (500 млн грн), здешевлення кредитів (300 млн) і у фонд гарантування (700 млн грн).

«Бюджетна дотація, розповсюджується на тваринництво, вирощування винограду, фруктів, ягід, горіхів, овочів, тютюну та цукрового буряку», — йдеться у матеріалі.

Фінансові показники не обійшлись без рекордів.

Цього року вперше за 19 років капітальні інвестиції в АПК сягли 44,1 млрд грн. Отримано 400 млн євро від Європейського інвестиційного банку. Ратифіковано угоду про зону вільної торгівлі з Канадою.

Уніфікація законодавства с Європейським Союзом, дало змогу впровадити принцип регіоналізації. Відтепер, якщо в Україні фіксується АЧС чи пташиний грип, то експорт до ЄС припиняється з той області де виявлено факт хвороби, а не зі всієї України, як це було раніше. Це сприяє збільшенню експорту. Крім того відбулось збільшення квот за вісьмома товарними аграрними позиціями: мед, овес, виноградний сік, крупи та оброблене зерно, оброблені томати, ячмінь, пшениця, кукурудза.

Загальний експорт зріс на 4,5% і склав $15,4 млрд. Частка поставок агропродукції до ЄС склала 27,5%.

«Кількість компаній, які поставляють продукцію становить 278», — зазначає AgroPolit.com

Саме ж виробництво збільшилось майже на 3%. Тільки збір зернових склала 66 млн т.

Також Мінагрополітики подало до Верховної Ради 12 законопроектів. Вкрай важливими для галузі є такі:

  • №5445 «Про демонополізацію та впровадження ринкових засад функціонування спиртової галузі»
  • №6017 «Про Державний земельний кадастр» щодо порядку оскарження рішень, дій або бездіяльності у сфері ведення Державного земельного кадастру»
  • №5448 «Про основні принципи та вимоги до органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції»
  • №4589 «Про внесення змін до деяких законів України щодо безпечності харчових продуктів»
  • №5293 «Про дитяче харчування»