20 квітня 2017, 14:57, Земля

Відкриття ринку землі погіршить стан української економіки — думка

Запуск ринку сільгоспземель негативно вплине на стан економіки України. Про це розповів заступник голови ради Асоціації «Земельна спілка України» Андрій Мартин, пише Agropolit.com.

«Мораторій повинен бути скасований із тієї ж причини, з якою необхідно було зруйнувати Карфаген. Громадяни моєї країни повинні мати повне право розпоряджатися своїм особистим майном, а придушення їхніх економічних свобод державою має піти в минуле як страшний театр абсурду», — розповідає заступник голови.

За його словами, іноземних інвесторів можуть зацікавити великі цілісні масиви земель, вимірювані в тисячах гектарів.

«Кредитування під заставу сільгоспземель у нас теж не почнеться, що б не казали «експерти». Адже практично весь агробізнес у нас ведеться на орендованих землях, а для кредитування землю все-таки бажано мати у власності», — говорить Андрій Мартин.

Отже, на його думку, ринок сільськогосподарських земель вітчизняному агробізнесу не потрібен.

«Скасування мораторію насильно витягне його з «теплої ванни» орендних відносин і кине в бурхливий морський прибій ринку. І це я ще нічого не сказав про поступове руйнування віртуально консолідованих на правах оренди земельних масивів, кардинально утрудняє обробку полів, непрогнозований оподаткування, самодурство політиків-популістів, махрову корупцію в державному апараті і інші «радощі буття», — додає він.