3 травня 2017, 13:51, Земля

Землю в Україні мають купувати тільки українці — литовський аграрний екс-міністр

Екс-міністр аграрної політики Республіки Литва Казіс Старкявічус підтримує відкриття ринку землі в Україні, однак радить встановити обмеження на її купівлю.

Про це він розповів в ексклюзивному інтерв’ю AgroPolit.com.

«Я за те, щоб працювали на землі тільки українці, ринок відкривати треба… Усе повинно бути дуже чітко прописано — усі права та обов’язки», — говорить він.

Казіс Старкявічус на прикладі Литви розповів, на які моменти важливо звертати увагу українцям, при відкритті ринку землі.

По-перше, треба запобігти фінансовим спекуляціям з перепродажу землі.

«Литовці купують, а потім перепродують землі. Зараз вдається побороти й це явище. Задіяно новий запобіжник: якщо ти протягом 10 років вирішиш продати землю, то доведеться віддати державі 15% від виручених грошей», — пояснює він перший виклик.

По-друге, необхідно обмежити обсяги володіння землею в одні руки.

«У Литві юридичні та фізичні особи можуть купувати не більше 500 га в одні руки. Таке обмеження запровадили тільки у 2010 р. У тих, хто до цього моменту вже мав більше землі, їх не відбираємо. Купувати понад 500 га можуть тільки ті, хто займається тваринництвом. Це було зроблено задля розвитку молочного виробництва. Іноземці з громадян країн ЄС, можуть купувати, але тільки якщо прожили в країні більше трьох років. Юридичні компанії, щоб купити землю, повинні 10 років займатися сільськогосподарською діяльністю», — пояснює він.

По-третє, в Україні потрібно запустити широке обговорення земельної реформи.

«Якщо ви дозволите лише владі вирішувати, яким повинен бути закон, то там буде дуже багато «інновацій», які не сподобаються суспільству. Краще проводити більше дискусій і напрацювань, але в підсумку прийняти хороший закон, якого слід триматися. І відповідальність за його виконання перекласти на державу, наприклад, на профільне міністерство, або спеціальне новостворене агентство», — каже литовський екс-міністр аграрної політики.

І насамкінець Казіс Старкявічус звертає увагу на те, що українські області та райони повинні мати юридичне право оформлення земельних документів, якщо мова йде про продаж приватної землі фізичній особі.

«У випадку ж продажу державної землі — потрібні аукціони. Але в цьому випадку краще, щоб її купував той, хто вже поруч має землю в обробітку», — підсумовує він.