5 травня 2017, 12:28, Україна

Технологія «розумний вулик» дозволяє бджолярам дистанційно керувати пасікою

Українські вчені розробили унікальну технологію, яка дозволяє не лише спостерігати за роботою бджіл, а й управляти процесом збирання меду. Спеціальне устаткування рахує бджіл, контролює температурний режим, чистоту повітря та кількість зібраного меду. Про це йдеться у сюжеті «Каналу 24».

Контроль за показниками дозволяє вчасно реагувати на зміну мікроклімату у вулику.

«Розумний вулик розрахований на те, щоб оптимізувати роботу галузі, збільшити ефективність виробництва, зменшити ризики втрати для бджолярів. А також збільшити прибутковість даної справи», — розповідає економіст Тетяна Набокова.

Окрім цього розумний вулик обладнаний мікрофоном, який фіксує зміни настрою бджіл. Якщо шум наростає і комахи починають роїтися — це ознака небезпеки.

«Попри те, що Україна — один з світових лідерів з виробництва меду, наші пасічники й досі заготовляють ласий продукт у дідівський спосіб. Ця процедура неабияк дратує комах та викликає стрес. Як наслідок — ефективність роботи знижується. Натомість, розумний вулик дозволяє значно менше турбувати бджіл», — йдеться у сюжеті.

Розумний вулик обладнаний вагами. Відтак, фермер завжди знатиме скільки меду зібрали його «трудівники». Інформація про це та інші дані завдяки мобільному додатку надходить на телефон та фіксується на спеціалізованому сайті.