26 травня 2017, 13:13, Україна

Через відсутність держпідтримки аграрії змушені викидати свою продукцію — політик

Оскільки бюджетні гроші, передбачені для аграрної галузі, йдуть виключно на фінансування чиновників, аграрії не отримують належної державної підтримки, пишуть Українські національні новини.

Про це заявив економіст і політик Валерій Коновалюк.

За його словами, в південних областях України аграрії сьогодні не можуть реалізувати весь обсяг готової продукції і змушені її викидати.

«А наші сусіди поляки при наявності більш 2 млн дрібних фермерських господарств (5-10 га) щорічно підвищують виробництво сільгосппродукції на 20%. Не буде розвитку там, де на прокорм чиновників йде три чверті виділених коштів з бюджету. Сьогодні необхідно змінювати ситуацію з точністю до навпаки. На розвиток агросектору має виділятися більша частина бюджету. Ці кошти треба спрямувати на фінансову підтримку і протекціонізм вітчизняних сільгоспвиробників, стимулювання розвитку насіннєвої бази і підтримку переробних підприємств з високою додатковою вартістю», — пише політик.

Державна політика, на думку Валерія Коновалюка, повинна бути спрямована на компенсацію за кредитами, проекти з розвитку селекційної та насіннєвої бази, а також податкові преференції для виробників готової продукції із сільськогосподарської сировини.

Нагадаємо, що робота Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів «коштувала» платникам податків 770 млн грн, що становить майже половину аграрного бюджету країни (46%).