3 серпня 2017, 13:23, Україна

Україну накрила хвиля рейдерства середніх господарств — Томич

Зараз Україну накрила хвиля рейдерства середніх фермерських господарств. 

Із такою заявою виступив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників України (АФЗУ) Іван Томич, пише AgroPolit.com.

«Ситуація з рейдерськими захопленнями фермерських господарств розпочалася більше двох років тому.  Захоплення таких господарств набуло  яскравого характеру саме минулого року…  Якщо раніше рейдери  цілилися у невеликі господарства, то сьогодні таких випадків (господарства обробляють до 100 га) лише 1%. Найбільший пріоритет рейдерів зосереджений у бік середніх господарств, які обробляють від  5 до  20 тис. га. Як правило, це 70-75% всіх випадків», — розповів Іван Томич.

Він озвучив кілька ключових проблем, які сьогодні відіграють на руку рейдерам.

Перша — наявність двох реєстрів (Мін’юсту та Держгеокадастру).

«Якщо цього не усунути, то не буде порядку в питанні реєстрації права власності та земельні ділянки. Потрібен єдиний прозорий механізм ведення одного базового реєстру», — називає  першу причину він.

Друга проблема — безвідповідальність чиновників,  які реєструють землі.

«Фермери кажуть, що зараз можна заплатити і в реєстр внесуть все, що ти хочеш, навіть інформацію про те, що ти є фермером на Марсі.  Безвідповідальне внесення земельної інформації  у кадастр – на обличчя», —  каже голова АФЗУ.

Третя — блокування передача місцевими органами влади та громадам прав розпоряджатися землями.

«Саме громади  мають контролювати виділення землі.  Це питання і далі не  вирішне. Реєстр прав власності на земельні ділянки  мають вести  саме  місцеві громади, надаючи  цю інформацію у Держгеокадастр. А сьогодні все сконцентровано  у Держгеокадастрі.  Тому притягнути винних до відповідальності практично не можливо», —  зазначив Іван Томич. 

Четверта — завершення проведення інвентаризації.

«Наповнення Держкадастру відбувається так: вноситься найлегше, але найважче ніхто не збирається вводити у базу даних. Без цих даних будуть постійно виникати питання, хто володіє тією  чи іншою земельною ділянкою», — підсумував Томич.

Крім того, Іван Томич висловив подяку сайту Kurkul.com за активну позицію із захисту фермерів та висвітлення теми рейдерства в Україні.

Нагадаємо, нещодавно група народних депутатів на чолі з Іваном Мірошніченком, звернулися до  Президента, міністра юстицій та Генпрокурора з вимогою створити Антирейдерську платформу для бізнесу. Натомість в Мінюсті обіцяють запустити цю комісію не раніше осені. Тим часом сам бізнес  вже сформував свою платформу захисту — «Самооборону підприємців».