27 серпня 2015, 09:45, Молоко

В Україні йде перевиробництво молока

Закупівельна ціна на молоко другого ґатунку в Україні тепер становитиме 4 грн/л. За це проголосувала Верховна Рада України, закон прийнятий за основу, пише «Чернігівщина: події і коментарі».

На перший погляд документ дуже добрий та й селяни давно чекали від народних обранців такого рішення. Ось тільки біда в тому, що одним цим законом усіх складних питань, які накопилися в молочній галузі, вже не вирішити.

Нині переробники закуповують менше молока у його виробників. Адже через втрату суттєвої частини ринків збуту, зокрема російських, багато підприємств скоротили обсяги виробництва продукції. Українці бідніють, тож й їх купівельна спроможність падає.

У країні вже йде перевиробництво молока. Натомість чимало молокопереробних підприємств банкрутують. Виникає ймовірність того, що у майбутньому господарі дійних стад почнуть вирізати худобу.

Та вихід з цієї складної ситуації є. Передусім потрібно шукати нові ринки збуту – в Європі й інших країнах. Адже в світі постійно точиться боротьба, яка часто переростає в економічну війну за ринки збуту, джерела сировини та впровадження в життя новітніх технологій.

Нині необхідно орієнтуватися на захист вітчизняних виробників, боротися за ринки збуту, що дасть змогу збільшити інвестиційні потоки та кількість робочих місць.