SHARE

Шлях до ринку землі:
ключові дати

Ухвалений в далекому 2001 році Земельний кодекс України визначав термін заборони відчуження землі до 1 січня 2005 року і стосувалося це, як земельних часток (паїв), так ділянок для ведення селянського (фермерського) господарства та іншого товарного сільськогосподарського виробництва незалежно від форми власності. Це й стало нашим «мораторієм на купівлю та продаж земель сільськогосподарського призначення».

Вже в грудні 2006 року Верховна Рада України ухвалює рішення про запровадження мораторію на продаж землі сільгосп призначення без кінцевої дати дії. «Земельний мораторій» продовжили шляхом ухвалення змін до Бюджетного кодексу, а в кошторисі прописали, що обмеження діятимуть, доки парламент не завершить розробку законодавства про земельний кадастр і ринок землі.

З 2011 до 2019 рр. мораторій на продаж земель продовжували чотири рази. Саме з 2011 року, коли було ухвалено закон про Державний земельний кадастр, ми відстежимо шлях України до скасування цього мораторію та старту ринку землі в хронологічному порядку.
07.07.2011
УХВАЛЕННЯ ЗАКОНУ «ПРО ДЕРЖАВНИЙ ЗЕМЕЛЬНИЙ КАДАСТР»

Парламент ухвалив закон «Про Державний земельний кадастр».
У публічних виступах 2010-2011 років Янукович регулярно обіцяв земельну реформу зі справедливим ціноутворенням. Законопроєкт №9001-д «Про ринок землі» провалився — після ухвалення у першому читанні
про нього забули.
01.01.2012
ЗРОСТАННЯ АКТИВНОСТІ УКРАЇНСЬКИХ КОМПАНІЙ НА РИНКУ M&A ТА СТАРТ РОБОТИ ДЕРЖАВНОГО ЗЕМЕЛЬНОГО КАДАСТРУ

Висока активність українських аграрних компаній на ринку M&A (Злиття та Поглинання). Лідером росту зембанку став «Кернел» — +119 тис. га за рік. Цього ж року було внесено зміни до Земельного кодексу України, відповідно до яких ринок землі не був можливим без відповідного законодавства. Нарешті запрацював Державний земельний кадастр.

01.01.2013
ЗАПУСК ЕЛЕКТРОННОГО ДЕРЖАВНОГО ЗЕМЕЛЬНОГО КАДАСТРУ

За даними newsplot.org, на одного жителя України в середньому припадало 0,71 га ріллі. 22% землі в Україні - 3,8 млн га, орендували 10 найбільших агровиробників. Найбільшим зембанком в 1 млн га володіла Державна продовольчо-зернова корпорація України. Майже вдвічі менше –
532 тис. га обробляла компанія Ukrlandfarming. На третьому місці
компанія «Кернел» — 438 тис. га.
01.02.2017
ЗВЕРНЕННЯ ДЕПУТАТІВ ДО КОНСТИТУЦІЙНОГО СУДУ ЩОДО МОРАТОРІЮ

Народні депутати звернулися до Конституційного суду України з проханням переглянути конституційність мораторію на продаж землі, на що отримали відмову. Водночас меморандум про співпрацю з МВФ вимагав від парламенту ухвалення закону про ринок землі у травні 2017 р.
01.09.2018
САУДІВСЬКІ ІНВЕСТОРИ УВІЙШЛИ В АГРОСЕКТОР УКРАЇНИ

Агрохолдинг «Мрія» придбала група інвесторів із Саудівської Аравії на чолі з інвестиційним фондом SALIC та його «донькою» Continental Farmers. З урахуванням цих «доньок», сумарний зембанк нового холдингу
становив 209 тис. га.
01.10.2019
ДО ПАРЛАМЕНТУ ПОДАНО 10 ЗАКОНОПРОЄКТІВ ПРО РИНОК ЗЕМЛІ

Депутатами Верховної Ради України різних фракцій було подано
10 законопроєктів, які стосувались ринку землі.У першому читанні ухвалено законопроєкт, запропонований парламентською більшістю – №2178-10, який і мав відкрити ринок землі. Під час підготовки до другого читання до документа було подано 4,5 тис. поправок,
18.12.2019

ЗЕЛЕНСЬКИЙ ЗАПРОПОНУВАВ ЗНИЗИТИ КОНЦЕНТРАЦІЮ ЗЕМЛІ

В ОДНИХ РУКАХ ДО 10 ТИС.ГА


З відповідною ініціативою президент України Володимир Зеленський виступив під час спілкування з фермерами в с. Красна Слобідка Обухівського району Київської області.
Докладніше
03.03.2020
«ЗЕМЕЛЬНИЙ ДОВІДНИК УКРАЇНИ 2020» – БАЗА ДАНИХ ПРО ЗЕМЕЛЬНИЙ ФОНД КРАЇНИ

З’явився «Земельний довідник України 2020» — детальна база даних про земельний фонд країни та гід по земельній реформі. Розробили довідник команди AgroPolit.com та Feodal.online.
Докладніше
31.03.2020
ВЕРХОВНА РАДА УКРАЇНИ ГОЛОСУЄ ЗА ЗАКОН ПРО ВІДКРИТТЯ РИНКУ ЗЕМЛІ
Верховна Рада України нарешті проголосувала за законопроєкт № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який став законом № 552-IX. Його прийняття було однією з вимог МВФ для отримання траншу у $10 млрд. Закон, який 1 липня 2021 р. запустив ринок землі в Україні підтримали 259 народних депутатів.
05.05.2020
У ВЕРХОВНІЙ РАДІ НАМАГАЮТЬСЯ СКАСУВАТИ ЗАКОН ПРО РИНОК ЗЕМЛІ

До Конституційного Суду України 4 травня надійшло 48 скарг народних депутатів з вимогою визнати неконституційним закон, що запроваджує ринок земель сільськогосподарського призначення. За словами депутатів, положення закону про ринок землі суперечать статтям Конституції України.

Докладніше
23.07.2020
В ЗЕМЕЛЬНИЙ КОДЕКС УКРАЇНИ ВНЕСЕНО ЗМІНИ

Президент України Володимир Зеленський підписав Закон України «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо планування використання земель» №711-IX (проєкт №2280). 
Докладніше
23.07.2020
ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ УКАЗ ПРО ПЕРЕДАЧУ ЗЕМЕЛЬ С/Г ПРИЗНАЧЕННЯ У ВЛАСНІСТЬ ГРОМАД

З 26 жовтня 2020 р. всі новостворені громади повинні отримати землі в комунальну власність і зможуть використовувати кошти від користування землею для розвитку і благополуччя всіх громад. 
Докладніше
18.11.2020
 
КСУ РИЗИКУЄ ЗІРВАТИ ВІДКРИТТЯ ЗЕМЕЛЬНОГО РИНКУ

Закон про ринок землі та й загалом земельна реформа з подачі Конституційного Суду України може стати на паузу практично не розпочавшись. Судді скористалися відповідною підставою-поданням від представників Батьківщини та ОПЗЖ щодо неконституційності закону про відкритий ринок землі № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення».
Докладніше
14.12.2020
ДЕРЖГЕОКАДАСТР ПЕРЕДАВ ГРОМАДАМ 1,2 МЛН ГА СІЛЬГОСПЗЕМЕЛЬ

Голова відомства, Роман Лещенко повідомив, що громади по всій країні щодня отримували від головних управлінь Держгеокадастру в комунальну власність по 100 і більше тисяч гектарів земель державної власності. Землю вже отримали 857 територіальних громад. Загалом, на виконання Указу Президента України Володимира Зеленського з державної в комунальну власність громад планується передати понад 2 млн га сільськогосподарських земель.
Докладніше
24.05.2021
ПРЕЗИДЕНТ ПІДПИСАВ ЗАКОН ЩОДО ЗЕМЕЛЬНОЇ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ

24 травня, президент України Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30.Земля» підписав закон №2194 «Про внесення змін до Земельного кодексу України та інших законодавчих актів щодо удосконалення системи управління та дерегуляції
у сфері земельних відносин».
Докладніше
24.06.2021
ПІДПИСАНО ЗАКОН ЩОДО ПРОДАЖУ ЗЕМЛІ ЧЕРЕЗ ЕЛЕКТРОННІ АУКЦІОНИ

24 червня президент Володимир Зеленський підписав законопроєкт «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо продажу земельних ділянок державної та комунальної власності або прав на них (оренди, суперфіцію, емфітевзису) через електронні аукціони», №2195.
Докладніше
01.07.2021
СТАРТ РИНКУ ЗЕМЛІ

З 1 липня 2021 р. скасовується дія мораторію на продаж землі сільгосппризначення.
Докладніше
© Андрій Яцина, Kurkul.com, 2021 р.
Земля для фермера: довідники, закони і поради юристів та експертів
Все про ринок землі, оренду, моніторинг зембанку, земельні довідники, правила, закони, земельні аукціони та багато іншого.
Дивитись

Земельний інфобук

Детальна база даних про земельний фонд нашої країни та зручний гід по земельній реформі.

Завантажити
Карта ґрунтів України
Інформація про більше ніж 650 типів ґрунтів по всій країні
Дивитися
Карта НГО земель по Україні
Нормативна грошова оцінка сільськогосподарської землі в Україні.
Дивитися
Left
Right
Виконано за допомогою Disqus