Реклама

Замість пшениці та ріпаку волинський фермер висадив капусту

7 травня 2024 172 0
Замість пшениці та ріпаку волинський фермер висадив капусту
Kurkul.com

Через труднощі з реалізацією і низькі ціни на зернові волинський фермер Микола Барабаш вирішив зайнятися овочівництвом. Про це пише Суспільне.

Цієї весни аграрій уперше посадив 4 га ранньої капусти на полі, де попередні роки сіяв пшеницю і ріпак. 

Овочівництвом він хоче компенсувати менш вигідну рослинну сільгосппродукцію.

«Бачимо, що зараз пшениця — нерентабельна, кукурудза і соя — нерентабельні, ніякої ціни немає, проблеми на кордоні. Склади у нас є і пшениці дуже багато, і сої. Тому вирішили зменшити площі та зайнятись овочівництвом, можливо, тут ми знайдемо свою нішу», — пояснив фермер.

Ранню капусту висаджують з допомогою трактора і саджалки.

Щоб здешевити виробництво, розсаду виростили самі у теплицях — орієнтовно 170 тисяч саджанців ранньої капусти. Зі слів фермера, на початкових етапах у капусту потрібно вкласти більше, ніж у зернові, бо насіння і засоби живлення та захисту коштують дорого.

Як розповів начальник відділу департаменту агропромислового розвитку Волині Олександр Книш, щорічно аграрії в області висаджують до 13 тис. га овочевих культур. З цієї площі отримують орієнтовно 300 тис. т врожаю.

Як додав посадовець, станом на початок травня основні сільгоспкультури в області уже посіяли. Під урожай 2024 року зменшили майже на 20% посіви озимої пшениці. Менше на 15 тис. га посіяно озимого ріпаку. Зменшення посівів цих культур зумовлено труднощами зі збутом.

Читати за темою: 

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus

Реклама