АгроЕкспедитори побували на Харківщині

АгроЕкспедиція. День 1. Лан (Agro Generation) та Трайгон Фармінг Харків (Agromino)

АгроЕкспедиція Посівна 2017 25 квітня 2017 448 0

Весна цього року видалася строкатою та непередбачуваною. Ранній початок посівної кампанії змінився часом простою через початок снігопадів та зниження температури на значній частині України. Нічні заморозки трималися протягом тижня. І це наприкінці квітня!

Але схоже, що негода відступила, а земля, щиро зрошена талою водою та дощами, готова до продовження призупиненої посівної. А це значить, що команда АгроЕкспедиції Посівна 2017 пакує яскраві дощовики і гумові чоботи та вирушає в поля! Компанію ж нам склали наші надійні партнери та порадники з «Август Україна», ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» та «Агріматко-Україна».

Розпочинати свій шлях агроекспедитори вирішили з Харківщини.

Сніг з полів у цьому регіоні ще не встиг зійти до кінця, тому члени нашої команди регулярно натрапляли на білі снігові плями у ярках та по краях полів. Місцеві говорять, що сніжний шар під час квітневого снігопаду подекуди сягав 25-30 см.

Нульова технологія

Першим господарством на шляху агроекспомобіля стало СТОВ «Лан» у Валківському районі Харківської області, що входить до складу компанії AgroGeneration. Підприємство існує з 2010 р. та на даний момент має в обробітку земельний банк у 10 тис. га. Основні культури в сівозміні господарства — озима пшениця (40% від загальної площі), соняшник, кукурудза, соя і горох. Наступного року планують вирощувати ще 230 га цукрового буряку.

Підприємство має власні елеваторні потужності на 40 тис. т, але для зберігання та досушування кукурудзи, залучає ресурси сусідніх елеваторів. До речі, урожайність цієї культури в минулому році тут склала 9,2 т/га і генеральний директор СТОВ «Лан» Сергій Байрачний пишається вирощуванням кукурудзи.

«Минулого року ми зібрали урожай до всіх тих катаклізмів, які були – ранній сніг, похолодання, дощі. За тиждень закінчили збирання у себе, склали врожай і ще допомагали сусідам, заробляли гроші на збиранні своєю технікою. Так, що минулого року ми спрацювали добре», — говорить аграрій.

Інші культури в 2016 році також показали пристойний результат: пшениця озима — 4,7 т/га, горох — 3,7 т/га, соняшник та соя — 3 т/га.

Працюють у підприємстві за технологіями no-till та mini-till. За словами Сергія Байрачного, переваги цих технологій в тому, що йде економія палива, а волога зберігається у грунті в достатній кількості для проростання насіння та отримання сходів.

«Ми вже протягом 6-ти років не оремо, плугів у нас немає. Лише проводимо глибоке рихлення під такими культурами як соняшник і кукурудза, для того, щоб прибрали плужну підошву, яка створювалася роками і щоб волога могла пройти на більшу глибину», — ділиться аграрій.

Проте, хоча технологія no-till і є більш економною і дозволяє заощадити на пальному, Сергій Байрачний зауважив, що в цьому році основними факторами здорожчання посівної є збільшення цін саме на ПММ, а також мінеральні добрива. Окрім цього, була проведена додаткова фунгіцидна обробка на насіннєвих посівах, адже була можливість прояву хвороб, що також можна занести у фактори, що збільшать вартість посівної. Для фінансування ж на підприємстві не бояться залучати банківські кредити.

Але годі обговорювати посівну не побачивши її на власні очі. Час вирушати в поля!

Поля «Лану»

На першому полі господарства, яке відвідала команда експедиторів, посіяно пшеницю української селекції сорту Ліра. Насінням озимої пшениці підприємство забезпечує себе самостійно — для цього вистачає 300 га насіннєвих посівів. А насіння просапних культур купує у провідних постачальників — DuPont Pioneer, Maisadour, Euralis, Syngenta, Monsanto.

Технологічна карта не змінилася навіть через екстремальну погоду, якою не налякаєш досвідченого головного агронома «Лану» Сергія Мізяка.

«Наш настрій не зіпсувати погодою! Погода — це така штука, вона завжди хороша. Комусь вона подобається, комусь — ні. Природа сама регулює життєдіяльність рослини», — говорить аграрій.

Після попередника перед посівом на полі провели лущення. Посів проводився 5-10 вересня сівалкою прямого висіву Great Plains з міжряддям 19 см. Попередником на даному полі був горох. У зиму пшениця увійшла в фазі кущення.

Весною проведено підживлення по мерзлоталому грунту аміачною селітрою 100 кг/га. Потім, на основі лабораторного аналізу грунту, які провела компанія AgriLab, вирішили внести додатково 250 кг/га КАС 32.

Також було проведено обробку посівів інсектицидом Контадор Дуо 70 г/га, фунгіцидом Імпакт Т 0,6 л/га, внесено сульфат калію 5 кг/га. Застосували регулятор росту хлормекват хлорид 1,75 л/га.

Але менеджер з продажів польової лінії компанії «Агріматко-Україна» Максим Онученко вважає, що гербіцид на полі внесли рано.

«Видно, що гербіцид не спрацював, адже температура повітря для його нормальної дії була занизька. Потрібно хоча б 10 °C, а під час обробки було лише 4 °C. Видно, що бур’ян хоча і впав, але з часом відійде і однозначно потрібно буде вносити додатковий гербіцид», — говорить експерт.

У господарстві використовують як оригінальні ЗЗР, так і дженерики. За словами регіонального представника «Август-Україна» Андрія Задорожнього, його компанія співпрацює з AgroGeneration вже більше 5 років.

«Даний холдинг є високотехнологічним і тому всі процеси, які відбуваються на підприємстві, побудовані на отриманні максимального врожаю. А для цього ми підбираємо і рекомендуємо унікальні в своєму роді препарати, які містять дві і більше діючих речовин, щоб краще і якомога повніше задовольняти потреби підприємства. Багато шкідників тільки виходять із зими. Оскільки ночей з мінусовою температурою було декілька, то очікувати, що шкідників не буде, не варто. Агрономи повинні пам’ятати, що комлексний захист — гербіцид, фунгіцид, інсектицид — повинен бути за будь-яких погодних умов», — говорить Андрій Задорожний.

Оцінивши стан озимої пшениці, агроекспедиційна команда вирушила на поле соняшника.

Тут посіяно гібрид Syngenta НК Бріо. Посів проводився 14 квітня сівалкою прямого висіву Great Plains з міжряддям 70 см і нормою висіву 63 тис./га. На полі проводили глибоке рихлення, під час якого вносився амофос 80 кг/га та 175 кг/га КАС 32. Також було проведено передпосівну культивацію на 4-5 см.

По захисту технологія передбачає внесення гербіцидів Капрал 2 л/га та Герб 900 1,5 л/га, фунгіциду Ретенго 0,65 л/га та інсектициду Шаман.

Обід тракториста

Погравши в сніжки залишками снігу на соняшниковому полі, агроекспедитори відправилися до тракторної бригади «Лану».

Дорогою генеральний директор господарства Сергій Байрачний розповів, що його підприємство другий рік поспіль займає перше місце за показниками серед усіх підрозділів Agro Generation.

«Не важко досягти першого місця. Важко втриматися на ньому», — визнає пан Сергій.

Після огляду тракторної бригади ми дізналися, що без «обіду тракториста» нікуди з підприємства не поїдемо. Але поки кухарі готували борщ та нарізали сальце, експедиційна команда перерахувала техніку у парку СТОВ «Лан».

Окрім вищезгадуваних сівалок Great Plains, підприємство має культиватор тієї ж фірми-виробника. Поруч із тракторами New Holland та Case IH стоять сівалки виробників VHB RB та White. Також був помічений спіральний каток Flexi-Coil та обприскувач Hagie. Ну і, звісно, кілька традиційних представників мінського та харківського тракторобудування.

Під час обіду Сергій Байрачний згадав про великодні свята, що тільки-но минули. Підприємство в цьому році роздало своїм пайовикам 2 тис. великодніх пасок! А зараз в сільрадах починають готуватися до святкування Дня перемоги і вже три громади попросили у аграріїв про допомогу у відновленні пам’ятників. Орендна плата для пайовиків складає 7%, а окрім цього підприємство селянам безкоштовно обробляє городи. А ще генеральний директор повідомив, що сьогодні AgroGeneration виповнюється 10 років! Вітаємо холдинг з круглою датою та бажаємо триматися землі :)

Економне господарство

Попрощавшись із гостинними господарями з «Лану», вирушаємо на друге підприємство до Богодухівського району Харківської області — «Трайгон Фармінг Харків», яке входить до складу компанії Agromino (колишня Trigon Agri).

У обробітку у компанії близько 47 тис. га. З них 35 тис. га знаходиться в Харківській області. Основна культура — озима пшениця, інші культури використовуються лише як попередники. Серед них є ріпак, соняшник, соя і горох, якого цього року вперше посіяли близько 1 тис. га. Цю культуру вводять до сівозміну як ранній попередник замість соняшника.

Минулого року соняшник показав урожайність 3,5 т/га, пшениця — 5,3 т/га, соя — близько 3 т/га, ріпак — 1,8 т/га. Для зберігання урожаю підприємство має два елеватори, які забезпечують власні потреби на 60%.

Що ж до поточного сезону і цієї посівної кампанії, то тут директор з виробництва підприємства Олег Веселов дивиться з оптимізмом.

«Ріпак перезимував нормально. У зиму ввійшов у фазі від 8 до 12 листків. Пшениця була різна: і в стадії кущення, і така, що не зійшла до входження в зиму. Але ми всю пшеницю лишимо, хоча різниця у врожайності скоріше за все буде від 3 до 8 т/га», — говорить аграрій.

Ще з початку березня всі культури почали підживлювати аміачною селітрою.

На підприємстві завжди намагаються зробити осінню посівну більш дешевою: не використовують добрива, максимально використовують власне насіння (90% посівного матеріалу озимих культур — власного виробництва). Але препарати намагаються використовувати здебільшого оригінальні, хоча іноді можуть застосувати і якісний генерик.

У порівнянні ж з минулим роком вартість посівної для господарства майже не змінилася.

«Витрати на посівну в цьому і минулому році майже не відрізнялися. Особливо якщо брати в доларовому еквіваленті», — розповідає Олег Веселов.

Одна з головних проблем аграріїв в цьому сезоні — нестача міндобрив, також торкнулася «Трайгон Фармінг Харків». Підприємство недоотримало 5,5 т селітри, які довелося шукати у інших постачальників, тому добрива внесли із запізненням на 2-3 тижні.

До речі, на цьому господарстві практикують як no-till, так і стріп-тілл.

«Намагаємося не лізти в грунт глибше 4 см. Така технологія дозволяє залишати землю «живою». Якщо ви висмикнете стерню на будь-якому нашому полі, то одразу витягнете з десяток черв’яків», — пояснює свою прихильність до такої технології Олег Веселов.

Застосування цих технологій — не єдина новація господарства. Кілька років тому тут почали користуватися програмним забезпеченням для контролю проведення всіх польових робіт Cropio. І тепер Олег Веселов завжди може подивитися статистику по господарству, успіхи в «битві за урожай», та і взагалі проконтролювати кожного окремого тракториста.

Час розкидати насіння...

Розмову в конторі можна вести дуже довго, але ж поля самі себе не оглянуть. Тому їдемо до першого поля пшениці і несподівано потрапляємо під «обстріл» розкидача добрив, котрий саме вносив селітру на поле. І тут ми дізналися, що за допомогою розкидача тут проводять посів пшениці! Але поле, на яке ми приїхали все ж було посіяне звичайною сівалкою.

Після «селітрового» дощу, агроекспедитори вирішили перевірити розповідь про 10 черв’яків і дійсно, варто лише трішки копнути грунт на полі, як знаходимо одразу кілька цих підземних жителів. А отже земля тут і дійсно жива!

Пшеницю ж на полі посіяли 31 серпня сівалкою Great Plains при міжрядді 19 см та нормі висіву 3,5-4 млн./га.

«Було внесено 180 кг/га аміачної селітри. Сьогодні вночі вже плануємо працювати регуляторами росту, гербіцидом та фунгіцидом. Ми ловимо пшеницю хлормекват-хлоридом, щоб зупинити центральне стебло і почати розвивати додаткові стебла. Вносимо 1,75 л/га хлормекват хлориду, фунгіцид Альто Супер, гербіцид Балерина 350 г/га та інсектицид Брейк 100-120 г/га», — розповідає про технологію Олег Веселов.

Також найближчим часом планується внесення 200 кг/га азоту.

«Довжина листа 35 см. Якщо судити по кореневій системі, то вторинна коренева система сильно розвинена. Вона ж збере харчування для рослини. Якби не було такої кореневої системи, то рослина не була б такою розвиненою. Старе осіннє листя вже відмирає, а нове — все здорове», — робить висновок про стан пшениці представник «Август-Україна» Андрій Задорожній.

Для успішного проведення посівної господарству довелося залучати не лише власні, а й кредитні кошти. Зокрема, співпрацювали з ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» та «Райффайзен Банк Аваль».

Далі команда АгроЕкспедиції заїхала на одне з полів, посіяних за допомогою розкидача добрив. За словами Олега Веселова, на полях «Трайгон Фармінг Харків» такий спосіб посіву використовують уже протягом 5 років, а урожайність від цього не зменшується.

Кволий ріпак

Фіналом першого дня АгроЕкспедиції «Посівна 2017» стало поле ріпаку.

«Ріпак перебуває у стресі через таку погоду, йому погано. Верхнє листя побіліло, подекуди видно хлороз та некроз. Але сама рослина жива і стебло в нормальному стані. Ріпак зараз в стадії бутонізації. Хоча нам пощастило, що він у нас не дуже великий, інакше йому б прийшов кінець», — оцінює посіви директор господарства.

До речі, на полях господарства вирощують 50% від загальної площі ріпаку в Харківській області!

На інспектованому полі ріпаку посів проходив у середині-кінці серпня з нормою висіву 1 млн./га. Вже внесено 400 кг/га селітри, планується обробка фунгіцидом та регулятором росту.

За словами Олега Веселова, зараз на полі в кращому випадку є 300 рослин/га, але пересівати поле він не планує і вважає, що тут можна отримати 2-3 т/га.

«Ріпак як дерево — чим менше густота, тим більше у нього буде гілок, а значить вища урожайність. Густота від 300 тис. до 2 млн на врожайність ріпаку не впливає. Урожайність може бути на одному рівні за рахунок розгалуження рослин», — оцінив шанси ріпаку Андрій Задорожний.

На зворотньому шляху оцінюємо парк техніки господарства, який складається з марок Caterpillar, Case IH, Kinze, Gaspardo, John Deere та Manitou.

Команда агроекспедиторів відправилася на ночівлю до Полтави, щоб вже завтра зранку виїхати на інспекцію до Чернігівщини.

І коли ви будете читати цей блог, ми вже точно будемо знати, що ж там посіяли аграрії найпівнічнішого регіону країни!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою