АгроЕкспедитори  проінспектували поля Чернігівщини

АгроЕкспедиція. День 2. Агротрейд та Олстас Льон

АгроЕкспедиція Посівна 2017 26 квітня 2017 420 0

Ранок нового агроекспедиційного дня наша команда зустріла в припіднятому настрої, адже сьогодні ми мали відвідати одну з найулюбленіших областей України — Чернігівську.

Компанію в цій повній пригод подорожі експедиційній команді склали надійні партнери з «Август Україна», ПАТ «КРЕДІ АГРІКОЛЬ БАНК» та «Агріматко-Україна».

Другий день АгроЕкспедиції Посівна 2017 розпочався біля знакового для української історії міста Крути. Тут у селі Прохорів розмістилися два підприємства компанії «Агротрейд» — «Прохорівське» і «Дружба». За 50 км від села є також філіал, поля якого розкинулися навколо Шаповалівського елеватора. Біля воріт невеликого офісу підприємств нас зустріли директор Сергій Черевішнік і головний агроном Володимир Маринич. Разом з ними відразу вирушаємо в поля, а по дорозі знайомимося з володіннями підприємств.

Візитка підприємства

Молочний напрямок

Загальний земельний банк одного з чернігівських підприємств кластера «Агротрейд» становить 9 тис. га. Частину з цих земель віддають на потреби тваринництва, адже підприємство має дві ферми з сумарним стадом у 600 голів ВРХ. Для корів тут вирощують жито, овес, люцерну, однорічні рослини та кукурудзу на силос. Худоба знаходиться на відкритому випасі із травня по жовтень пасеться на луках та люцернових полях.

Сергій Черевішнік

«Ми тримаємо дві ферми тільки в якості соціального проекту, щоб були робочі місця. Молоко здаємо на два підприємства — ТОВ «Буринський завод сухого молока» і на завод ТМ «Волошкове поле» в Черкаській області. Кожного дня від цих підприємств приїжджають молоковози і забирають продукцію. І нам добре, і людям є робота», — розповідає Сергій Черевішнік.

Читати по темі: Посівна онлайн

До слова, на цьому соціальна робота підприємства не закінчується. У «Агротрейд» діє програма «50 грн з га». Згідно з цією програмою, із кожного гектара компанія віддає по 50 грн на потреби сільських рад, де орендує землі. За підрахунками директора, за рік підприємства «Прохорівське» і «Дружба» виділяють приблизно 450 тис. грн. Крім того, господарства безкоштовно забезпечують місцевих селян органічним добривом зі своїх ферм.

Органічні гарбузи — прохорівським кавалерам

У структурі сівозміни головну частину цього року займає кукурудза. У господарстві планують віддати під цю культуру 3400 га. Окрім цього вирощують озиму пшеницю — 2200 га, соняшник — 1400 га та сою — 1300 га. Але не обійшлося і без експериментів: цього року вирішили зробити ставку і на нішеві культури, засіявши товарною гірчицею 128 га.

Обробку ґрунту проводять переважно за класичною агротехнологією. Але на деяких полях спробували mini-till. Зокрема, під посіви соняшнику, пшениці та сої роблять культивацію, невелике дискування або глибоке розпушування. Під посіви пшениці проводять оранку.

Пшениця

Крім класичного виробництва, на підприємстві потроху впроваджують вирощування органічної продукції. Цілих 194 га із земельного банку чернігівського кластера вже пройшли сертифікацію. Зараз на цій площі посіяли органічний гарбуз на насіння.

«Останнім часом гарбуз стає все більш популярним в аграрному виробництві. Зараз дуже часто уздовж доріг можна побачити поля з цією культурою. Так чому б не вирощувати органічний гарбуз? Щоб у кожної дівчини було по гарбузу для кавалерів!», — жартує Сергій Черевішнік.

Корисні інвестиції

Якщо говорити про врожайність, то минулого року по сої отримали близько 3 т/га, трохи розчарувала пшениця — 5 т/га, соняшник дав по 2 т/га. Урожайність кукурудзи, залежно від гібрида, коливалася від 8 т\га до 11,5 т/га.

Зібраний урожай підприємство відвозить до двох найближчих елеваторів агрохолдингу «Агротрейд». Їх загальна потужність дозволяє одночасно зберігати до 100 тис. т продукції. Цього цілком вистачає для потреб підприємства. Крім того, послугами елеваторів користуються сусідні аграрії. Щоб забезпечувати якісне зберігання і нарощувати потужності, щороку один з елеваторів модернізують і добудовують нову банку.

Але інвестують не лише в елеватори. Новій техніці та модернізації робочих процесів також віддають значну частину сил, часу і коштів. До слова, цього сезону підприємство майже на третину оновило технічний парк, закупивши нові трактори, глибокорозпушувачі та сівалки.

У технічному парку компанії трактори Case IH і New Holland, сівалки Kinze, Gaspardo, зернові сівалки Pöttinger і Green Plase, плуги і дискові борони Gregoire Besson, культиватори Wil-Rich.

«Цього року ми оновили 30% техпарку підприємства. Сподіваємося, що наступного року купимо нові культиватори», — коментує директор підприємства.

Особливості посівної

У тому, що на підприємстві відбулась технічна модернізація ми переконалися особисто. Приїхавши на поле, побачили новенький трактор, який сіяв кукурудзу.

Як розповів нам Сергій Черевішнік, посів кукурудзи почали лише три дні тому і до нашого приїзду встигли посіяти всього 500 га. А ось соняшник сіяти вже завершили.

Не дивлячись ані на погодні примхи, ані на дефіцит міндобрив, проблем із посівною тут не побачили і не відчули. Квітневі заморозки в Чернігівській області були слабшими, ніж на Харківщині. Тут зовсім не було снігу, а температура не опустилася нижче -1 С. Відповідно, посів провели вчасно.

На підприємстві використовують власне насіння. Зокрема, осінній посів озимої пшениці, а також сої, частково кукурудзи і соняшнику здійснювали насінням власного виробництва. Для цих цілей минулого року «Агротрейд» закупив канадський посівний матеріал. Але крім імпортного насіння, на підприємстві також використовують насіння і вітчизняної селекції.

«Ми сіємо озиму пшеницю сортів Богдана, Столична. Також є кілька імпортних, але в основному ми використовуємо сорти Миронівського інституту пшениці ім. Ремесла НААН України. Що стосується соняшнику, то тут сіємо Ягуар, а також кілька сортів компанії Limagrain. Щодо кукурудзи — працюємо з насінням Monsanto, Syngenta, Euralis», — розповів нам головний агроном підприємств Володимир Маринич.

Сівба кукурудзи

Проїжджаючи вздовж полів, ми зупинилися і біля посівів озимої пшениці. На полі площею 86 га попередником був соняшник. Після збирання урожаю тут провели дискування, а за два тижні культивацію і посів.

«Сіяли сівалкою Green Plase в кінці вересня з нормою висіву 5 млн/га і шириною міжряддя 13 см. Сорт пшениці — Годувальниця одеська. Під час посіву вносили комплексне добриво NPK 100 кг/га. Уже навесні робили підгодівлю 150 кг/га КАСом 32, а через чотири дні на цьому полі будемо застосовувати Естерон 200 г/га, Гранстар проти бур'янів», — розповідає головний агроном Володимир Маринич.

Після цього планують додатково внести 100 кг/га селітри та здійснити повноцінні обробки проти хвороб. Поки що ж їх немає.

«Загалом сходи хороші, відмінно перезимували. Я думаю, що з цього поля зберемо 5-6 т/га», — додає Володимир Маринич.

Читати по темі: АгроЕкспедиція. День 1. Лан (Agro Generation) та Трайгон Фармінг Харків (Agromino)

Озимина

Після огляду поля ми традиційно вручили сувеніри, зробили фотографії і вже готові були вирушати на інше підприємство. Але нас відпустили тільки після ситного обіду і обіцянки приїхати ще!

До чого тут льон?

До другого підприємства ми завітали вже під вечір. Одразу після в’їзду на територію «Олстас Льон» перед нами постав вражаючий парк сільгосптехніки господарства. Тут був і 600-сильний Case IH, і його молодший брат Case IH Puma 210, і гігантський 12-корпусний плуг. Також ми побачили і борону Rubin від Lemken та розкидач міндобрив Rauch, який придбали через низьку якість українських добрив та відсутність можливості їх якісного розкидання.

Без інновацій не обходиться і на цьому підприємстві. За час свого існування (а це 20 років!) у господарстві багато чого змінилося. Спочатку в «Олстас Льон» займалися переважно льоном, мали завод для переробки цієї культури. Але згодом льон став неприбутковим і підприємство переорієнтувалося на більш масові культури. Зараз у сівозміні на 8 тис. га зембанку господарства є озимі та ярі пшениця і ріпак, кукурудза, соняшник та соя.

Візитка підприємства

Льонопереробний завод продали. Наразі знову експериментувати з нішевими культурами підприємство не планує.

«Олстас Льон» має два власні елеватори, на яких і зберігають зібраний урожай. Зернозберігальні потужності розташовані в Корюковці та Мені. Потужність по сушці кукурудзи Корюківського елеватора становить 600 т/добу. Менський же більш потужний і встигає висушити понад 1 тис. т/добу.

Олександр Корогод

Озимину сій літом!

У головного агротехнолога підприємства Олександра Корогода ми розпитали про урожайність. Минулого року озимий ріпак дав 4 т/га, сої отримали 3,6-4 т/га, соняшник — 3,6 т/га, озима пшениця — 7,5 т/га, кукурудза — 10 т/га.

Олександр Корогод говорить, що таких високих результатів вдається досягти завдяки ранньому посіву. Наприклад, пшеницю на полі, яке ми інспектували, сіяли ще наприкінці липня.

Для кукурудзи також обирають ранній ФАО — 190-200, із більш пізніми гібридами експериментувати не хочуть.

«Ми висіваємо 100 тис./га кукурудзи, а більшість наших сусідів — 60 тис./га. Кажуть, що загущуємо посіви. Але ми не можемо тут отримати великих початків, тому краще, щоб їх кількість була більшою. Ми обрали цей шлях, і як показує практика, маємо не гірший урожай», — розповідає Олександр Корогод.

Кукурудзу у господарстві вже почали сіяти. В цьому році 300 га цієї культури будуть посіяні за технологією подвійних рядків.

«В минулому році спробували так посіяти 10 га, але у нас її прибирало аж 4 комбайни і дослід не вдався, тому в цьому році будемо пробувати ще», — говорить Олександр Корогод.

Окрім ранніх термінів посіву та подвійних рядків, ще однією особливістю господарства є робота за технологією стріп-тілл.

«Переваги стріп-тіллу в тому, що при його застосуванні економиться пальне. Але у нас кислі грунти і їх треба перевертати раз на три роки. Також існує проблема з хвощем, із яким не вдається боротися по соняшнику. Тому ми поєднуємо класичну технологію і стріп-тілл», — розповів аграрій.

Нові знання з аграрних технологій Олександр Корогод, який працює на підприємстві чотири роки, здобував під час проходження практики в Норвегії, США, Росії та Швеції. А зараз кожного року їздить на стажування до навчальних центрів у Поташі та Дослідницькому.

Отриманими знаннями працівники підприємства охоче діляться з іншими. На базі «Олстас Льон» студенти можуть пройти практику, тривалістю в шість місяців.

Окрім цього підприємство виплачує стипендії найуспішнішим школярам, возить сільських дітей на свята до Чернігова, а також допомагає з ремонтом шкіл.

Посівна у розпалі

Компанії-постачальників насіння та препаратів тут обирають дуже ретельно. По насінню співпрацюють з DuPont Pioneer, RAGT та Saaten-Union, а пшеницю обирають канадської селекції. ЗЗР господарство закуповує у Bayer, Syngenta, BASF. Мікродобрива обирають виробництва компаній Yara та Лєбозол.

«Мікродобрива Yara мають гранульну структуру і розкладаються поступово, що дозволяє рослині отримувати потрібні елементи вчасно», — розповідає головний агротехнолог «Олстас Льон».

Але не обійшлося і без проблем, були перебої з постачанням ЗЗР. Олександр Корогод вважає, що це проблема дистриб’юції. Наприклад, цього року тут не змогли отримати партію гербіциду Люмакс від Syngenta.

Але посівна все одно йде повним ходом і пересвідчитися у цьому ми вирішили самостійно і поїхали на поле озимої пшениці.

Висів проводили наприкінці липня на площі 680 га.

Згодом планується ще фунгіцидний обробіток препаратами Капало, Абакус і Осіріс, а також внесення інсектициду Фастак, мікроелементу Грамітел 1 л/га та 18:18:18 Кристалону.

«Це поле сіяли одним з останніх, і рослинам не вистачило вологи. Думаю, що після підживлення мікродобривами компанії Yara пшениця вийде на належний рівень», — говорить менеджер з продажів польової лінії компанії «Агріматко-Україна» Максим Онученко.

Але від такої невдачі з посівом ніхто не застрахований. Загалом же господарство успішне і постійно крокує у напрямку розвитку.

«Господарство передове, завжди використовує інноваційні технології, шукає нові рішення, купує нову техніку. До речі, нещодавно у «Агріматко-Україна» придбали новий навантажувач JCB 53170», — поділився представник партнера АгроЕкспедиції.

Нічні пригоди

Наша команда сподівалася на заході сонця оглянути ще одне поле господарства, але наш автомобіль «підвернув ногу» — на сільській дорозі вийшла з ладу шарова опора. Тому, на жаль, довелося раптово змінювати плани та розробляти план «евакуації» експедиції до Києва, де нас чекала ночівля. У цьому нам допомогли Максим Онученко та Олександр Корогод, які погодилися відвезти членів нашої команди до кінцевого пункту призначення.

Дісталися ми затишного київського офісу майже опівночі і одразу сіли писати свіженький блог. А завтра на нас чекають поля Житомирщини, тож продовжуйте слідкувати за найгучнішим проектом Посівної-2017!

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою