Топ-5 фактів про сільське господарство Німеччини

Топ-5 фактів про сільське господарство Німеччини

АгроЕкспедиція Agritechnica 2015 8 листопада 2015 2733 0

Команда наших АгроЕкспедиторів ще не дісталася Ганновера, але ми вже зараз можемо розповісти Вам дещо про сільське господарство Німеччини.

Німеччина належить до числа найбільших країн-виробників аграрної продукції в Європейському Союзі. Національні риси, властиві німцям, проявляються в різних сферах, і сільське господарство не є винятком. Пунктуальність і вміння доводити розпочату справу до кінця, безумовно, позитивно впливають на потенціал німецького аграрного сектора. Якщо додати до цього високий рівень розвитку технологій, то отримаємо відмінний приклад сучасної організації сільського господарства, який дозволяє максимально ефективно використовувати землю.

Читати по темі: Головний сайт для фермерів Kurkul.com їде в АгроЕкспедицію на виставку Agritechnica 2015

Надихнувшись досвідом такої розвиненої країни, головний сайт для фермерів Kurkul.com підготував п`ять найцікавіших фактів про Німеччину.

Факт № 1. Розвинений кооперативний рух

Німеччину називають країною маленьких сімейних ферм. За останні роки частка земель, відведених під сімейні ферми, зросла майже на 5%. У кооперативний рух Німеччини вкладається велика кількість інвестицій. Завдяки німецькому уряду, багато сільськогосподарських кооперативів відомі в країні як конкурентоспроможні фірми. Не можна сказати, що фермерські господарства повністю охоплені кооперативами, але ними реалізується на внутрішньому і зовнішньому ринках 50% продукції аграрного сектора.

У Німеччині існує ще одна ланка господарювання — кооперативні товариства, головною функцією яких є оптова закупівля засобів виробництва з наступним постачанням їх у господарства своїх членів. В окремих випадках ці товариства займаються і реалізацією окремих видів сільгосппродукції. Вони надають надзвичайно вагому допомогу своїм членам у виробничо-технічному забезпеченні. Такі кооперативи постачають фермерам до 50% добрив та кормів.

Факт № 2. Характерна риса країни — високоінтенсивне виробництво

Ефективність сільськогосподарського виробництва в Німеччині істотно вища за середній рівень у ЄС. За обсягом сільськогосподарського виробництва, а також виробництва зерна і продукції тваринництва Німеччина поступається лише Франції. Завдяки застосуванню новітніх промислових технологій і механізації сільського господарства досягається висока продуктивність праці.

На кожен гектар добрив тут вноситься більше, ніж в Англії, Франції та США. Власне виробництво пшениці задовольняє попит на 80%, цукру — на 85%, м'яса — на 90%, молока — на 100%.

Факт № 3. Тваринництво — основна галузь виробництва

Близько 80% товарної продукції сільського господарства складає тваринництво, потребам якого підпорядковане рослинництво. Головні галузі тваринництва спрямовані на виробництво молока, свинини і птиці. Скотарство, будучи основною галуззю тваринництва Німеччини, дає більше 40% всієї продукції сільського господарства, причому основна частина припадає на молоко (близько 25%).

Також країна посідає перше місце в Європі за кількістю свиней (понад 20 млн голів).

Читати по темі: ТОП-5 фактів про сільське господарство Польщі

Факт № 4. Лідер ЄС з виробництва молока

У Німеччині налічується 95 тис. молочних ферм, де утримується 12,4 млн корів, більше 70% з яких, утримуються безприв`язно. Молочна продуктивність корів складає в середньому 8 тис. кг за лактацію з 3,6% жиру і 4,2% білка.

Ферми великої рогатої худоби в Німеччині, в середньому утримують стадо до 40 голів. Всі молочні ферми — це сімейні господарства, на яких працює тільки фермер з родиною. За рік Німеччина виробляє 28 млн т молока.

Виробництво молока у Німеччині не є високорентабельною галуззю, проте мало фермерів відмовляються від утримання корів, адже це сімейні підприємства, які існуютьпротягом багатьох років. Щоб підтримати низькорентабельне виробництво молока держава виплачує премії. Приміром, в Баварії це близько €20 за корову.

Факт № 5. Сезонні робітники — основа робочої сили фермерських господарств

Значну частину території країни відведено під сільське господарство. Незважаючи на це, в сільському господарстві зайняті лише 2-3% від загальної кількості працездатного населення. Чимало людей, зайнятих на дрібних фермах є сезонними робітниками або відносяться до інших категорій тимчасово зайнятих працівників, які мають основне джерело доходу в інших секторах економіки.

Важко знайти іншу країну, де сільське господарство було б організовано на такому високому рівні, як у Німеччині. Ефективність виробництва дозволяє тримати зарплати в галузі на гідному рівні, а робота в аграрному секторі вважається дуже перспективною. Політика в аграрній сфері дозволила Німеччині вивести сільське господарство в ряд високотехнологічних галузей, а населення країни отримало доступ до якісної продукції. До речі, фермери у німецьких селах вважаються найзаможнішими мешканцями.

Виконано за допомогою Disqus
Матеріали за темою