Що чекає ринок органіки через економічну кризу в Європі

Що чекає ринок органіки через економічну кризу в Європі

Ольга Гвоздьова 1 листопада 2023 192 0

Органічні продукти стають все більш популярними серед споживачів у всьому світі, і Європа є найбільшим регіоном за обсягами споживання. Проте, 2022 рік відзначився небувалою інфляцією на харчові продукти, та органічні зокрема, що викликало труднощі для ритейлерів і зміни в поведінці споживачів. У цій статті ми розглянемо, як інфляція впливає на ринок органічної продукції в країнах Європи, якими є сучасні тенденції у споживанні органічної продукції та що очікує на ринок в майбутньому. 

Вплив інфляції на ритейлерів та споживачів

2022 рік відзначився різким підвищенням цін на харчові продукти в Європі. Ця інфляція створила серйозні виклики для ритейлерів. У відповідь на висхідну інфляцію ритейлери змушені підвищувати ціни, погоджуватися на нижчу маржу або зменшувати витрати на маркетингову діяльність. При цьому інфляція на органічні харчові продукти у 2022 році була нижчою, ніж на звичайну харчову продукцію. Наприклад, в Німеччині зростання цін на органічні свіжі продукти відбулося на рівні 6,6% у 2022 році, а на звичайні харчові продукти майже вдвічі більше  – 12,1% 

В умовах інфляції ритейлери переглядали свої стратегії щодо продуктових категорій, щоб відобразити зміни в купівельній поведінці споживачів: пріоритет віддавався широкій лінійці продуктів першої необхідності. Крім того, у часи економічної невпевненості споживачі почали шукати більш доступні альтернативи, тому private label з нижчою ціною став мати більший  попит серед чутливих до ціни споживачів.

Читайте також: Юлія Коваль: Пишаємось, що Клопотенко додає до борщу нашу сметану

Протягом 2022 року ритейлери в ЄС визначили пріоритети на наступні 12 місяців: скорочення операційних витрат, збільшення доходу в онлайн-каналах і покращення взаємодії з клієнтами. Однак, в наступні 5 років вони планують надавати перевагу інвестиціям в ініціативи сталого розвитку та нові технології. Це може вказувати на зусилля ритейлерів адаптуватися до постійних змінних умов ринку та залучити споживачів своєю стійкою підтримкою екологічної та сталої ініціатив в майбутньому.

Особливості органічних ринків-лідерів: Німеччина та Франція

Німеччина та Франція є найбільшими ринками за обсягами споживання органічної продукції в Європі, однак кризовий 2022 рік негативно позначився на цих ринках. У Німеччині споживання органічної продукції скоротилося у 2022 році на 3,5% порівняно з попереднім роком та склало 15,3 мільярда євро. Роздрібна торгівля харчовими продуктами є основним джерелом продажів органічної продукції в цій країні. Дискаунтери переманювали споживачів органічної продукції від супермаркетів та змогли збільшити свої продажі навіть при зростанні цін. У Німеччині також доволі розвинена мережа спеціалізованих органічних магазинів (5-та частина всіх органічних продажів), які майже не втратили свої позиції у 2022 році. 

У Франції внутрішнє споживання органічних продуктів скоротилося на 4,6% у 2022 році та склало 12 мільярдів євро. Насамперед постраждали продажі через спеціалізовані органічні магазини та супермаркети. Але прямі продажі місцевої органічної продукції з ферми зросли. Крім того, збільшились продажі органічної продукції в ресторанах та кафе на 17%, що пов’язано з виходом споживачів з карантину Covid-19. Цікаво, що у Франції споживачі віддають перевагу як органічним, так і місцевим продуктам, і це може бути важливим бар’єром для входу на цей ринок українських виробників.

Ринки, що зростають: Велика Британія та Нідерланди

Не зважаючи на кризу, є також ринки, які показали позитивну динаміку продажів та споживання органічної продукції, серед них Велика Британія та Нідерланди.

У 2022 році британський органічний ринок продемонстрував стійке зростання, збільшившись на 1,6% порівняно з попереднім роком і досягши обсягів 3,5 мільярда євро. Проте, криза вартості життя суттєво вплинула на сегмент органічної продукції в супермаркетах, де продажі у 2022 році зменшилися на 2,7%. З іншого боку, галузь громадського харчування, яка активно відновлюється після пандемії Covid-19, напрочуд зросла: продажі органічних продуктів збільшилися на 152%. 

Органічна олія

Населення Нідерландів також активно споживає органічну продукцію: ринок зріс на 15% та досяг 1,4 мільярда євро. Домогосподарства цієї країни не тільки купують більше органічних продуктів, але й регулярніше. Частота покупок також зросла на 15%. На цьому ринку важливу роль залишають за собою супермаркети, адже 73% органічної продукції продають саме через них.  

План дій з розвитку органічної галузі в ЄС 

У березні 2021 року Європейська Комісія оприлюднила План дій з розвитку галузі органічної продукції. Мета – збільшення площ, зайнятих під органічне виробництво, до 25% до 2030 року, а також зростання споживання органічної продукції. В напрямку збільшення споживання органічних продуктів передбачені наступні заходи: просування органічного виробництва та логотипу ЄС; просування органічного харчування та збільшення його частки в державних закупівлях; посилення органічного харчування в схемах шкільного харчування; запобігання харчовому шахрайству та зміцнення довіри споживачів; поліпшення простежуваності; сприяння залученню приватного сектору.  

Органічна продукція

Цей план підтримає розвиток попиту на органічну продукцію в ЄС, однак не треба не забувати те, що особливий акцент на розвиток органічного виробництва значно підсилить конкуренцію, а фокус на державні закупівлі збільшить попит в цьому каналі, який, однак, достатньо складний для українських постачальників. 

Отже, попри інфляційний тиск, органічний ринок має потенціал росту. У короткостроковій перспективі потрібно звернути увагу на напрямок private label та сегмент громадського харчування, в довгостроковій – додатково на супермаркети та спеціалізовані магазини (залежно від росту каналу в обраній країні) та державні закупівлі. Не зважаючи на кризи, сталий розвиток та екологія матимуть довгостроковий пріоритет, і органічна продукція займатиме свою нішу. 

Офіс з розвитку підприємництва та експорту реалізовуючи національний проєкт, Дія.Бізнес, допомагає українським підприємцям виходити на зовнішні ринки. Один з інструментів у пошуці партнерів за кордоном є підбірка актуальних тендерних пропозицій та запитів на постачання продукції для іноземних компаній. З актуальними пропозиціями українські підприємці можуть ознайомитися за посиланням

Публікація  підготовлена Офісом з розвитку підприємництва та експорту та національним проєктом Дія.Бізнес за підтримки Швейцарії у межах швейцарсько-української програми «Розвиток торгівлі з вищою доданою вартістю в органічному та молочному секторах України», що впроваджується Дослідним інститутом органічного сільського господарства (FiBL, Швейцарія) у партнерстві із SAFOSO AG (Швейцарія). 

© Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus