Герега готується «скуповувати кріпосних» через зміни до ЗУ Про оренду землі

1 серпня 2018 958 0
Герега готується «скуповувати кріпосних» через зміни до ЗУ Про оренду землі
Kurkul.com

Депутати Олександр Герега та Андрій Шинькович спільно подали до Верховної Ради України законопроект «Про внесення змін до Закону України «Про оренду землі» (щодо забезпечення інтересів українських селян — правовласників земельних ділянок)», який зареєстрований під номером 8581 дев’ятого липня. На перший погляд цей законопроект має захистити власників земельних паїв, з іншого боку — внесенням змін до цього закону, Олександр Герега та інші олігархи отримають законні підстави одномоментно збільшити зембанк «перекуповуючи» пайщиків у фермерів.

Про це йдеться у матеріалі «Герега та Шинькович планують узаконити рейдерство» на Kurkul.com.

У законопроекті №8581 депутати пропонують лише доповнити один пункт Закону України «Про оренду землі» трьома абзацами. Герега хоче надати власникам сільськогосподарської землі, які передали її в оренду фермерам, аграрним підприємствам або ще комусь цікаву можливість.

Так, власнику земельної ділянки надають безапеляційне право на звернення до орендаря з вимогою переглянути розмір орендної плати. Якщо ж орендар не матиме бажання чи можливості підвищувати розмір орендної плати, власник землі може в односторонньому порядку розірвати договір оренди землі, відправивши орендарю лист з повідомленням про припинення договору.

Але такі зміни суперечать чинному законодавству України. Обов’язковість договору прописана у Цивільному кодексі України (ст. 629). Тобто, якщо власник землі уклав договір оренди землі, то він повинен його виконувати, навіть, якщо він його не сильно читав і взагалі там все не справедливо. А цей законопроект вирішує таку «проблему» і виходить, що договір оренди вже й не такий обов’язковий, а укладений виключно «для пристойності».

Укладаючи договір оренди землі, власник землі та її орендар погоджуються на всі умови, які там передбачені і повинні відповідати за порушення таких умов зі своєї сторони. Про що йдеться у Цивільному кодексі України.

Крім того, особа, яка порушила свої зобов’язання за договором повинна відшкодувати завдані потерпілій стороні збитки. В даному випадку, такою потерпілою стороною стане фермер або аграрне підприємство, яке, в свою чергу, розраховувало на можливість користуватися земельною ділянкою декілька років підрахувавши всі можливі доходи і витрати. А згаданий законопроект обіцяє звільнити власника земельної ділянки від відшкодування будь-яких збитків завданих достроковим розірванням договору оренди землі в односторонньому порядку.

Таким чином, конкурент, який може прийти нізвідки, та запропонувати дещо більшу орендну плату власникам паїв, залишить попереднього орендара ні з чим.

Виконано за допомогою Disqus