Кримські фермери бояться збанкрутувати через посуху

26 листопада 2019 108 0
Кримські фермери бояться збанкрутувати через посуху
Kurku.comКримські фермери бояться збанкрутувати через посуху

Через посуху на півострові озимі сходять нерівно, а їх подальша доля напряму залежатиме від опадів. Про це повідомляє krymr.com.

За даними російського Міністерства сільського господарства Криму, цього року озимі культури засівали в суху землю на один-два тижні пізніше рекомендованих термінів. Всього під урожай 2020 р. у Криму засіяно понад 500 тис. га. З них озимі на зерно і корми — 480,6 тис. га, озимі олійні культури — 19,4 тис. га. Як розповіли в кримському Гідрометцентрі, лише на цьому тижні на півострові очікуються невеликі опади.

«Всього випало, починаючи з 1 січня по сьогоднішній день, близько 150 мм опадів. Норма вважається 270-320, до 400 мм», — зауважив керівник сільськогосподарського підприємства в Джанкойському районі Анатолій Корнійчук 

Фермер з Євпаторії Петро непокоїться, що через нестачу вологи пропадуть навіть перші сходи.

«Ми начебто засіяли, пройшов дощ — пішли невеликі сходи, і все. Зараз дощів немає, в Сакському районі схожість десь 70% — і толку з цього? Ще проблема — мишей багато розвелося, при Україні їх не було стільки. Просто суха земля, вологи немає, вони всі повзуть сюди. Земля почала тріскатися. Якщо не буде дощів найближчим часом, все пропаде. Ячмінь починає вже жовтіти. Такого ніколи не було, а я займаюся фермерством з 1993 р.», — наголошує фермер Петро.

За його словами, паростки почали з'являтися, але вологи немає, далі розвиватися нікуди, вони починають сохнути. При цьому, просто зволожити землю недостатньою.

«Коли працював Північно-Кримський канал, води було багато, вона проникала в землю, багато випаровувалося. А зараз — ні випарів, ні дощів. Якщо в найближчий тиждень-днів десять не буде опадів, сходи пропадуть. Ми вклали своє в цей урожай, і якщо він пропаде, то ми будемо банкрутами. Мені навіть страшно називати суму збитків», — наголошує фермер. 

Виконано за допомогою Disqus