Сорго стане «дублером» зернових в Україні

15 лютого 2016 78 0
Сорго може ввійти до списку основних експортних культур
agrodovidka.infoСорго може ввійти до списку основних експортних культур

Фуражне сорго в найближчому майбутньому може ввійти до списку основних культур, що експортуються нашою державою, потіснивши при цьому ключових його виробників – США, Мексику, Аргентину і Японію, вважає академік Української академії аграрних наук Олександр Іващенко, повідомляє сайт Kyivstar Business Hub.

За словами фахівців, сорго є сільськогосподарською культурою, найбільш пристосованою до глобальних змін клімату. Сорго посідає перше місце у світі за засухо- і солестійкістю, що має велике значення для жорстких ґрунтово-кліматичних умов господарств з південних регіонів.

«Економічна вигода очевидна. Рентабельність сорго у більшості сільгоспвиробників у 2012−2014 роках становила від 10% до 30%, іноді доходила до 41-50%», – говорить аналітик ІА «АПК-Інформ» Анна Бурка.

Врівноважують цю статистику господарства, які через недотримання технології вирощування демонструють щодо сорго негативну рентабельність.

«Вирощування нішевих сільгоспкультур – перспективне, але тільки 5 − 7% малих і середніх агрогосподарств зважуються поставити на них. Сьогодні склалася ситуація, яка сама потребує урізноманітнення сівозмін. Це не лише оздоровлює землю, зменшує витрати на захист і добрива, а й збільшує врожайність і дозволяє одержати більш різноманітні джерела доходу», – зазначає директор ННЦ «Інституту аграрної економіки» НААН Юрій Лупенко.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою