Прибутковість аграріїв від виробництва молока впала на 46%

25 лютого 2016 65 0
Порівняно з минулим роком виробництво молока стало вигіднішим лише на 5%
www.likar.infoПорівняно з минулим роком виробництво молока стало вигіднішим лише на 5%

Прибутковість виробництва молока за два роки впала на 46%, про це на своїй сторінці у соціальній мережі Facebook написав економіст департаменту технічного співробітництва ФАО Андрій Ярмак.

«Виклали у мережу перший розроблений нами індекс, який показує умовну прибутковість виробництва молока комерційними господарствами в Україні у залежності від цін на молоко та цін на корми (з 2012 р. рахується)», — зазначив він.

За його словами, на підході український індекс по молокопродуктах. Там само вже зараз можна переглянути глобальний індекс цін на молокопродукти від ФАО.

«Найнижчого значення індекс набув у лютому минулого року. Завдяки відносній дешевизні кормів та невеликому зростанню цін на молоко, з серпня до січня індекс зріс на 30% (рік тому, за такий самий період, впав на 3%). Порівняно з минулим роком виробництво молока вигідніше лише на 5,4%», — повідомив він.

Також додав, що минулий рік був найгіршим для виробників молока — кумулятивний індекс був на 31% нижчим, ніж у 2014 р. і на 36% нижчим, ніж у 2013 р.

«Зауважу, що індекс коректно показує прибутковість, оскільки враховує як доходи, так і витрати. Отже, у будь-якій валюті показники будуть однаковими, що знімає питання інфляцій та девальвацій», — повідомив Андрій Ярмак.

Абсолютне значення індексу не має суттєвого значення — бо це умовна цифра — варто звертати увагу лише на його динаміку. Індекс не враховує індивідуальну ефективність господарств у молочному бізнесі, показуючи лише зміну цін на молоко у відношенні до зміни цін на основний набір концентратів. Грубі корми, що самостійно виробляється господарствами, не враховуються, оскільки об'єктивної ринкової ціни на них немає, підсумував експерт.

Виконано за допомогою Disqus