Родючість ґрунту Черкащини впала на 20%

25 лютого 2016 115 0
Черкаські чорноземи деградують
promobud.uaЧеркаські чорноземи деградують

За високі врожаї доводиться розплачуватися деградацією черкаських чорноземів, заявив директор департаменту агропромислового розвитку Черкаської облдержадміністрації Ігор Колодка, пише «УНН-Центр».

«За минулий рік зібрано 3,7 млн т зерна з врожайністю 58 ц/га. Це дозволяє закривати потреби області. Але за цими позиціями ми не помічаємо ерозію та інші форми деградації ґрунтів — засолення, заболочення. Ми втрачаємо сільгоспугіддя. Згідно з даними досліджень, за останні 20 років господарської діяльності область втратила до 20% набутої потенційної родючості ґрунту», — сказав Ігор Колодка.

Він вважає, що органічне сільське господарство має великий потенціал, щоб виправити ці негативні тенденції. Воно покращує стан ґрунту та його родючість без застосування хімічно синтезованих добрив, боротьба з бур’янами та шкідниками проводиться без застосування пестицидів, оберігаючи тим самим загальні природні ресурси від забруднення токсичними сполуками. Обов’язкове застосування сівозмін, використання насіння і порід, адаптованих до місцевих умов, і відновлення функціонального біорізноманіття сприяє подальшому зміцненню екологічного балансу.

Виконано за допомогою Disqus