На Хмельниччині перевиробництво гречки склало 85%

3 березня 2016 99 0
Нинішня зима б’є рекорди з вартості гречаної крупи
korusno.com.uaНинішня зима б’є рекорди з вартості гречаної крупи

Аграрію вигідніше на 1 га засіяти кукурудзу, з якої він заробить 5 тис. грн, аніж гречку, яка дасть лише 1 тис. грн, заявила начальник відділу рослинництва департаменту агропромислового розвитку Хмельницької облдержадміністрації Ванда Сердюк, пише News.tv7+.

«Якщо поставити себе на місце товаровиробників, то я розумію, чому вони відмовляються сіяти гречку. Адже коли вартість зернових культур постійно зростала, то ціна на гречку залишалася стабільно незмінною. Це спровокувало різке падіння посівних площ на Хмельниччині», — сказала вона.

Також додала, що якщо у 2012 р. було посіяно 36 тис. га гречки, то 2013 р. — 24 тис. га, 2014 р. — 13,3 тис. га, 2015 р. — 11,1 тис. га. У 2016 р. аграрії планують виростити гречку на 9,5 тис. га.

«Навіть при такому падінні Хмельницька область зберігає першість із вирощування гречки в Україні. До речі, минулоріч перевиробництво культури становило 85%. Аби розвантажити внутрішній ринок, обласною владою пророблялася ідея укладання договорів з переробними підприємствами інших областей на поставку нашої сировини. Однак справа не зрушилися з мертвої точки», — підсумувала вона.

Виконано за допомогою Disqus