В Україні скорочується виробництво молока

13 червня 2023 87 0
В Україні скорочується виробництво молока
Kurkul.com

Україна скорочує обсяги виробництва молока. На ціни сировини тисне низький попит на молочну продукцію на внутрішньому і зовнішніх ринках. Українська молочка вже не має попиту на ринку ЄС, який перенасичено біржовими товарами місцевих виробників.

Про це розповіли аналітики Асоціації виробників молока.

За попередніми даними Держстату, в січні-квітні 2023 р. господарства всіх категорій виробили близько 2,14 млн т молока-сировини, що на 4,93% менше порівняно з минулорічним періодом. У квітні обсяг надоїв становив 646,1 тис. т, що на 2,37% менше квітня 2022 р.

«Попри те, що в Україні триває сезон «великого молока», виробникам не вигідно збільшувати обсяги надоїв через зниження закупівельних цін на сировину. На ціни тисне низький попит на молочну продукцію на внутрішньому і зовнішніх ринках, — пояснили аналітики.

За даними моніторингу Асоціації виробників молока, в травні середня ціна на молоко-сировину екстраґатунку в Україні становила 11,66 грн/кг без ПДВ. За останній місяць українська сировина подешевшала на 3,44%.

«У зниженні закупівельних цін на молоко зацікавлені переробні підприємства. Однак, скорочення цін на молоко завдає збитків молочнотоварним фермам, які зіштовхнулися з додатковими витратами внаслідок війни», — розповіли аналітики.

Читайте також: Про це не говорять: як зникає фермерство в окупації

 

Також зазначається, що українська молочка вже не має попиту на ринку ЄС, який перенасичено біржовими товарами місцевих виробників. 

У квітні Україна експортувала близько 6,85 тис. т молочних продуктів, що на 2,25% менше ніж в березні. Причиною зменшення поставок став не тільки скромний попит на зовнішніх ринках, але й введення тимчасових заборон на ввезення в ЄС української сільгосппродукції з боку Польщі, Угорщини, Словаччини та Болгарії.

На скорочення виробництва молока також вплинуло зменшення поголів'я великої рогатої худоби. Згідно з даними Держстату, станом на 1 травня 2023 р. в присадибному і промисловому секторі утримується 2,54 млн голів ВРХ, у тому числі 1,35 млн корів. Порівняно з 1 травня 2022 р. поголів'я ВРХ скоротилося на 215,8 тис. голів (-8,5%), а кількість корів — на 104,8 тис. голів (-7,73%).

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2023 р. 

Виконано за допомогою Disqus