Фермери з Вінниччини планують освоювати закордонний ринок

31 грудня 2023 1061 0
Фермери з Вінниччини планують освоювати закордонний ринок
Фото зі сторінки сімейної ферми Устиненків

Сімейне фермерське господарство Устиненків з селища Літин на Вінниччині у 2023 році отримало два гранти по €12 тис. Про це йдеться на сторінці грантової програми «Курс на Незалежність». Керівник сімейної ферми Дмитро Устиненко певен, що перемога у конкурсі стала можливою завдяки отриманню навичок підприємництва в рамках навчання, яке проводилося організаторами конкурсу. Про це пише «Голос України».

Частину коштів фермери вже витратили на придбання нового обладнання для сироварні, решту — на закупівлю техніки для вирощування овочів.

«Встановлене обладнання для сироварні дозволило нам збільшити обсяги виробництва сирів. Тепер сири, які ми виробляємо на господарстві, відповідають європейським стандартам якості», — розповів Дмитро Устиненко.

Однак, через пандемію COVID-19 та війну в Україні реалізація сирів у господарстві зменшилася. Фермер планує освоювати зарубіжний ринок, але поки що не розголошує своїх задумів.

«Ми виробляємо майже десять видів сирів. У 2023 році до асортименту додали новий сир «Халумі». Це сир із додаванням сухих листочків м’яти, який схожий на «Сулугуні», але щільніший. Він має низку інших особливостей, зокрема тугоплавкість, що дозволяє його смажити на сковороді чи грилі», — ділиться здобутками фермер.

Дмитро Устиненко ніколи не працював у сільському господарстві й не був фанатом сиру. Але все змінилося, коли він одружився. У коханої були кози, і чоловік вирішив  поекспериментувати та приготувати сир. Вийшло смачно. Подружжя увійшло в азарт і почало створювати власні рецепти смачних та корисних козячих сирів. Так на Вінниччині з`явилася сімейна ферма KozzziMoni.

Читайте також: Завдяки мікрогранту фермерка з Одещини почала вирощувати шафран

Ірина Кошкіна, Kurkul.com, 2023 р.

Виконано за допомогою Disqus