Ціни на молоко-сировину сягнули історичного максимуму

16 січня 2024 153 0
Ціни на молоко-сировину сягнули історичного максимуму
Depositphotos

За даними Спілки молочних підприємств України, грудневий рівень цін на молоко-сировину в Україні був найвищим, як мінімум, за останні десять років.

Проаналізувавши зміни, що відбулися протягом 2023 року, експерти зазначили, що у другому півріччі ціни на молоко-сировину суттєво зросли — як у гривневому вираженні, так і у перерахунку на євро. У грудні вони перевищили рівень у 15 грн/кг, тоді як ще у липні складали в середньому 11,6 грн/кг, тобто відбулося зростання на 30%.

«Грудневий рівень ціни молока-сировини в Україні, у перерахунку на євро та з урахуванням середньоєвропейських базисів поставки (€41,4/100 кг), — є найвищим, як мінімум, за останні десять років. Ціна вище €40/100 кг (а саме €40,7/100 кг) спостерігалась в Україні за цей період лише один раз — у листопаді 2021 року — і це було наслідком значної ревальвації гривні у другій половині 2021 року», — пояснили аналітики спілки.

У 2023 р. відповідний рівень ціни було також досягнуто у листопаді, проте у грудні 2023 р., на відміну від ситуації дворічної давнини, ціни продовжили своє зростання (ще +2%), сягнувши історичного максимуму.

«Як наслідок, різниця між рівнем цін в Україні та країнах ЄС протягом року постійно скорочувалася. Якщо у квітні-травні ціна молока-сировини в Україні становила 70% від середнього показника по ЄС та, зокрема, Польщі, то із жовтня вона складає вже близько 90% і постійно скорочується», — додали в СПМУ.

Читайте також: Грошова виручка від експорту молокопродуктів впала на 38%

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus