Експерт прогнозує у сезоні 2024 перевиробництво малини

23 січня 2024 1458 0
Експерт прогнозує у сезоні 2024 перевиробництво малини
Depositphotos

На закордонних ринках найбільший попит мала українська заморожена малина через низьку ціну. Про це в інтерв’ю SEEDS розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник.

«Малина — перспективна культура. Але вона і пішла на «ура» за кордоном, тому що у 2023 році була у 2-2,5 раза дешевшою, ніж роком раніше. Перевиробництво. І думаю, що так буде ще наступного року», — вважає президент УПОА.

Однак за його прогнозами, географія експорту ягід цього року суттєво не зміниться.

«Вона (географія експорту — ред.), як була по ягодах 90% — Європейський Союз, і 10%, а можливо, і 5% — США чи Канада, так і залишилася. Морська логістика зараз дуже дорога. Тому ягоди — це переважно ринок Європейського Союзу і трохи внутрішній», — розповів президент Української плодоовочевої асоціації.

Читайте також: Ціна обліпихи дає можливість нормально працювати на ринку та заробляти — фермер

Що ж стосується ринку Африки чи країн Азії, для ягідників України він поки що недосяжний, і питання не лише в доступності.

«По-перше, питання не в доступності, а в тому, що на тих ринках ягоди майже не споживаються. Для більшості людей з Африки заморожена чи свіжа малина — це така ж екзотика, як для нас якась папайя. Який у нас ринок папайї? Ось такий у них ринок малини. У південно-східній Азії така сама ситуація», — пояснив Тарас Баштанник.

По-друге, на всі ці ринки мають доступ наші конкуренти — виробники ягід з інших країн, у яких набагато простіше з логістикою і війни немає. Тому вони туди можуть доставити продукцію дешевше, швидше і надійніше.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus