Запровадження обмежень на експорт цукру до ЄС може призвести до закриття цукрозаводів

7 лютого 2024 151 0
Запровадження обмежень на експорт цукру до ЄС може призвести до закриття цукрозаводів

Єврокомісія офіційно запропонувала ще на рік продовжити призупинення імпортних квот і мит для українського експорту до ЄС. Водночас для певних видів продукції — м’яса птиці, яєць і цукру — передбачається механізм «екстреного гальмування», щоби «стабілізувати імпорт на рівні середніх обсягів імпорту у 2022-2023 роках».

За словами голови правління Національної асоціації виробників цукру України Назара Михайловина, запровадження обмежень на експорт цукру до Європейського Союзу негативно позначиться на цукровій галузі України загалом і може призвести до закриття низки цукрових заводів. Про це пише «Інтерфакс-Україна».

«Це дуже згубно позначиться на вітчизняних виробниках цукру, оскільки у нас експортно-орієнтована галузь. Ми сподівалися, що зможемо експортувати цукор, тим самим зберігаючи і розвиваючи нашу галузь. Обмеження, ліцензування та заборони призведуть до перевиробництва в поточному сезоні та закриття заводів», — сказав він.

Нагадаємо, у 2023-2024 виробничому році українські цукрові заводи виробили 1,8 млн тонн цукру, за внутрішньої потреби країни в 900 тис. тонн. Відповідно у 2024 р. Україна могла б поставити на зовнішні ринки 900 тис. тонн цукру.

«Насправді основними споживачами українського цукру в Європейському Союзі були підприємства харчової промисловості — переробники, які безпосередньо використовують цукор у своєму виробництві. Вони зацікавлені саме в українському цукрі, оскільки він якісний, відповідає стандартам ЄС і до певної міри дешевший, ніж у більшості країн Європейського Союзу», — пояснив Назар Михайловин.

Як стверджує керівник галузевої асоціації, у разі введення Європейським Союзом квот і будь-яких інших обмежень українським виробникам цукру доведеться думати про вихід на світові ринки, зокрема, в країни Азії та Африки та інші держави, які не входять до числа ЄС. Для цього українським виробникам цукру буде потрібен доступ до морського шляху. 

В асоціації також зазначили, що у 2022 році експорт цукру становив близько 150 тис. тонн, а у 2023 році він досяг 550 тис. тонн.

«Для нас звичайно було б краще експортувати без будь-яких квот. Однак якщо обирати між пропозиціями європейських асоціацій виробників цукру і квотою, запропонованою Європейською Комісією, то цифра, озвучена ЄК, для нас є більш прийнятною», — резюмував Назар Михайловин.

Читати за темою: Погоджено граничний обсяг експорту цукру у 2023/2024 МР

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus