Ключові аспекти досягнення високої врожайності цукрових буряків — поради фахівців

26 лютого 2024 60 0
Ключові аспекти досягнення високої врожайності цукрових буряків — поради фахівців
LNZ Group

При вирощуванні цукрових буряків факторами, що впливають на досягнення врожайності, є грунтово-кліматичні умови, а також методи, які використовують для отримання результату. При правильному їх поєднанні можна досягнути показник врожайності у 60-70 т/га. Про це Kurkul.com розповіли фахівці компанії LNZ Group.

При цьому важливо враховувати облік бур'янів, тобто біологічні особливості культури, яка виявляє дуже низьку конкурентну здатність на стадіях початку росту (протягом п’ятдесяти і більше днів вегетації), коли листки ще не зрослися в міжряддях.

Як зазначили в LNZ Group, щоб захистити цукрові буряки від бур'янів, необхідно використовувати препарати, при цьому правильно підбираючи гербіциди під етап вегетації рослини (до появи, чи після появи сходів).

«Аналізуючи тривалий час проростання цукрових буряків та формування перших справжніх листків, треба доцільно застосовувати перед появою сходів гербіциди, що мають дію на ґрунт і забезпечують чистоту посівів протягом тридцяти-сорока днів, стримуючи утворення бур’янів шляхом пригнічення їхніх паростків. При внесенні ґрунтових гербіцидів важливо враховувати рівень вологості, вміст гумусу і кислотність ґрунту», — пояснили фахівці.

Для контролю однорічних злакових і деяких однорічних дворічних бур’янів в LNZ Group рекомендують застосовувати препарати ДаблТрай (метолахлор, 960 г/л) 1,3-1,6 л/га або Сора-Нет (пропізохлор, 720 г/л) 2,0-3,0 л/га. Для підсилення дії проти дворічних видів бур’янів додають препарат Кушон (метамітрон, 700 г/л) 2,0-2,5 л/га, який є безпечним для культури як перед появою сходів, так і після них у посівах цукрових буряків.

Критичний період для контролю бур’янів — це період до зростання листків у міжряддях цукрових буряків. На цей час важливо підтримувати посіви у чистому від бур’янів стані за допомогою ефективних гербіцидів.

Для ефективного контролю після появи сходів важлива саме поява перших справжніх листків культури та масові сходи дводольних бур’янів. Для контролю бур’янів у цей період можна застосовувати мінімальні дози гербіцидів через недостатню фазову стійкість бур’янів, а саме препарати — Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га; і гербіцид Кушон (метамітрон, 700 г/л) 1,0-1,5 л/га, особливо на початку весни, коли прохолодно.

Читати за темою: В сезоні 2024 прибуток з 1 га цукрового буряка сягне $680-700

Також фахівці зазначили, що важливо уникати переростання бур'янів, оскільки для їх подальшого контролю доведеться збільшувати дози препаратів або використовувати концентрованіші суміші, що може негативно вплинути на рослини. Також треба враховувати, що при появі третьої-четвертої пари листків у цукрових буряків відбувається линька кореневої системи, після чого розпочинається формування анатомічної будови кореня і накопичення цукрози. Отже, висока фітотоксичність від гербіцидів у цей період недоречна.

Тому наступне застосування гербіцидів рекомендується проводити не пізніше, ніж через 6-12 днів після першого обприскування. Індикатором цього може служити поява сім’ядоль бур'янів лободи білої чи будь-якого виду щириці. Друге внесення здійснюється за допомогою суміші препаратів (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га та Кушон (метамітрон, 700 г/л) 1,0-1,5 л/га і Панголін (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Мачо (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га.

Через 10-12 днів після другого обприскування, коли знову масово починають з'являтися бур'яни, рекомендується провести третє внесення з використанням суміші препаратів Бетагард (фенмедифам, 91 г/л, десмедифам, 71 г/л, етаофумезат, 112 г/л) 1,0 л/га та Панголін (трифлусульфорон-метил, 500 г/кг) 0,01 л/га з додаванням поверхнево активної речовини (етоксилат-ізодециловий спирт, 900 г/л) 0,2 л/га.

В цей час можуть активно рости однорічні (мишій сизий, мишій зелений і плоскуха звичайна) та багаторічні види бур'янів (пирій повзучий, осот жовтий, осот рожевий і будяк польовий), що потребує додаткового контролю. Тому через 7-10 днів після третього обприскування рекомендується провести четверте обприскування за допомогою суміші препаратів Харума (хізалофоп-П-етил, 125 г/л) 1,0-1,2 л/га або Блейд (клетодим, 120 г/л) 1,4-1,8 л/га та Піраміда (клопіралід, 300 г/л) 0,4 л/га з додаванням поверхнево активної речовини Супер Мачо (модифікований поліефір трісілоксан 85% + аллілоксіполіетиленгліколь 15%) 0,1 л/га.

Препарати для захисту цукрових буряків можна придбати на LNZ web.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2024 р. 

Виконано за допомогою Disqus